Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ο κ. Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΠΑΓΩΣΕ» ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Να παγώσουν τα δάνεια για ένα χρόνο εκτιμά πως είναι εφικτό ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, αντιπρόεδρος της Marfin Egnatia Bank μιλώντας σe δελτίο ειδήσεων υιοθετώντας ουσιαστικά σχετική πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου όπως εκφράστηκε σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έχει καταθέσει αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως το «πάγωμα των δανείων» είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το ελεύθερο χωρίς να επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ο αντιπρόεδρος της Marfin Egnatia Bank δήλωσε χαρακτηριστικά: «εμείς θα στείλουμε ένα γράμμα και θα ζητήσουμε να μη μας επιβαρύνουν την κεφαλαιακή μας επάρκεια εάν πρόκειται να κάνουμε μία τέτοια μετάθεση της αποπληρωμής των δόσεων». Επίσης, εξήγησε: «Επιβάρυνση είναι ο τόκος ο οποίος τρέχει, αλλά θα τρέχει για ένα χρόνο παραπάνω. Η επιβάρυνση αυτή θα έρθει σαν μία περαιτέρω πληρωμή, αλλά θα έρθει στο δέκατο τρίτο έτος. Δηλαδή δεν είναι χάρισμα, είναι αν θέλετε μία ανακούφιση να μην πληρώσεις κάτι τώρα και να το πληρώσεις αργότερα. Εάν πρόκειται να γίνει μία χαριστική ρύθμιση, τότε χρειάζεται κάποια δημόσια δαπάνη. Εδώ όμως μπορεί να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία τη στιγμή που το χρειάζεται, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η δημόσια δαπάνη».
Έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η πρόταση αυτή παρά το γεγονός ότι θα δημιουργήσει μια παροδική ευφορία στους δανειολήπτες είναι παντελώς άχρηστη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα θα το μεταφέρει ένα χρόνο μετά εντείνοντας έτσι και τα πιθανά «κανόνια» που θα προκληθούν λόγω της χαλάρωσης των δανειοληπτών για έναν ολόκληρο χρόνο. Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος συνέχισε τη σκληρή κριτική που είχε ασκήσει την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών, εκτιμώντας ότι το «νομοσχέδιο δεν είναι τεχνικά επαρκές». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ανεφάρμοστο, σε ένα σκέλος του είναι κοινωνικά άδικο, τονίζοντας πως «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που μας ξαναφέρνει στην αφετηρία».
Είναι απορίας άξιο τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι γιατί κόπτεται τόσο πολύ για το νομοσχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών αφού κατά δήλωση του ούτε το έχει ανάγκη ούτε πρόκειται να συμμετάσχει. Προς τι λοιπόν ο οίστρος αυτός των συνεντεύξεων κάθε τρεις μέρες διερωτούνται.
Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι: "για να υπάρξει φτηνό χρήμα στην αγορά, χρειάζεται μόνο να γίνει μέσα από μερική ή ολική κρατικοποίηση ορισμένων Τραπεζών και χρειάζεται να γίνει στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής μέσα από κρατικές Τράπεζες. Η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τουλάχιστον όχι αυτή την περίοδο".
Και σε αυτό το σημείο ο κ. Βγενόπουλος πάει ένα βήμα παρακάτω: Η κυβέρνηση προσπαθώντας να λύσει το διεθνές πρόβλημα που προέκυψε εμφανίστηκε διατεθειμένη να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν το σκόπελο της διεθνούς κρίσης και στη συνέχεια να επιστρέψουν τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο. Ο κ.Βγενόπουλος πρότεινε ως λύση να φορτωθεί το ελληνικό δημόσιο την όποια προβληματική τράπεζα και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στη δεκαετία του 80 όπου το δημόσιο κατείχε τρεις ως τέσσερις τράπεζες με τα γνωστά τραγελαφικά αποτελέσματα που όλοι θυμόμαστε.

ΠΗΓΗ: www.sofokleous10.gr