Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ 2009


Τις 25 Μαρτίου 2009 ο Υπουργός Τουριστικής ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση στα Μ.Μ.Ε.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.


Σχόλιο


ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;


Απορίες.


Α) Τι εννοεί; Μήπως εννοεί καταχωρημένη στις ατζέντες όπως μία παλιά ερωμένη;


Β) Πως γίνεται να λύσεις ένα πρόβλημα αν δεν καταλαβαίνεις την ύπαρξή του;

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ


Το δάσος δεν είναι μόνο δένδρα. Είναι ένα σύνολο διαφόρων φυτών - όπου βέβαια κυριαρχούν τα δένδρα - μαζί με τα διάφορα ζώα που συνυπάρχουν και με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές, ανεξάρτητα από το αν κυριαρχούν δένδρα, θάμνοι ή φρύγανα και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το Δασικό Oικοσύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία της φύσης. Το Δάσος είναι πολύτιμο στη Ζωή, στην Υγεία, στον Πολιτισμό.
Είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής. Γι' αυτό εκτάσεις που καλύπτονται με πυκνή φυσική βλάστηση, συνοπτικά την λέμε «Δάσος». Δεν πρέπει να καίγονται ή να καταστρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι εκτάσεις, γιατί απώτερος σκοπός μας είναι να γίνουν τελικά δάση, όπου να κυριαρχούν τα δένδρα.
Παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα.
Δάσος 1 στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει από την ατμόσφαιρα περίπου 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει - με τη φωτοσύνθεση - σε 400 κιλά περίπου οξυγόνου, από το οποίο περισσότερο από το μισό (περίπου 250 κιλά) μένει ελεύθερο - όσο χρειάζεται (καταναλώνει) ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο.
Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα.
Η μείωση της έντασης είναι ανάλογη με το είδος των δένδρων και την πυκνότητά τους. Σε δάσος με πεύκα φτάνει το 50% ενώ σε δάσος με οξιές στο 90%.
Το φύλλωμα του δάσους απορροφά πιο πολύ την ερυθρά και λιγότερο την πράσινη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το φως στο δάσος να είναι πιο πλούσιο σε πράσινη ακτινοβολία κι έτσι πιο ευχάριστο και ξεκούραστο, με ηρεμιστική δράση.
Αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες: μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές και παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης.
Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στο ύπαιθρο.
Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς ουσίες.
Σ' ένα χρόνο:
Ένα στρέμμα δάσους απορροφά πάνω από 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε οξυγόνο.
Ένα στρέμμα δάσους από πεύκα μπορεί να συγκρατήσει 3.200 κιλά και ένα στρέμμα δάσους οξιάς 6.400 κιλά στερεών σωματιδίων (σκόνης).
Ένα στρέμμα δάσους ερυθρελάτης απορροφά 25 κιλά διοξείδιο του θείου και άλλων οξειδίων, ενώ ένα στρέμμα δάσους λεύκης μέχρι 19,3 κιλά.
Μειώνει την ένταση του ανέμου.
Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μέσα σε δάσος πεύκων η κίνηση του ανέμου σταματά τελείως, σε δάσος ελάτων η απόσταση φθάνει τα 120 μ. και σε δάσος ελάτης και ερυθρελάτης μόνο στα 40-50 μέτρα.
Μετά από το δάσος (στην υπήνεμη πλευρά) η ένταση του ανέμου μειώνεται στο 12-15% της αρχικής (στο ύπαιθρο) σε απόσταση 400 περίπου μέτρων, δηλαδή περίπου σε απόσταση 15πλάσια του ύψους των δένδρων του δάσους.
Μειώνει τους θορύβους.
Ζώνη δάσους από κωνοφόρα δένδρα που έχει πλάτος 30 μ. μειώνει την ένταση του θορύβου κατά 5-6 decibels, ενώ σε ζώνη πλάτους 100 μ. η μείωση της έντασης μπορεί να φθάσει και τα 30 decibels.
Αυξάνει τις βροχές, μετατρέπει σε βροχή (βροχοομίχλη) την υγρασία του αέρα και υγροποιεί την ομίχλη.
Οι βροχές (ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους) αυξάνονται από τα δάση μέχρι 6% ενώ η βροχοομίχλη μπορεί να ξεπεράσει και το ετήσιο ύψος βροχής.
Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει.
Το φύλλωμα μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 3 χιλιοστά ή μέχρι και το 50% της βροχής ενώ ένα πολύ μικρό μέρος απορρέει επιφανειακά (περίπου 10-20%) αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό πλημμύρων.
Ενισχύει τα υπόγεια νερά.
Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βροχής με τη βοήθεια της βλάστησης απορροφάται από το έδαφος και εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά (που παίρνουμε με τις πηγές και τα φρεάτια). Σ’ αυτό βοηθά το δάσος με το έδαφός του που είναι σαν σφουγγάρι και βοηθά στην απορρόφηση του νερού.
Βελτιώνει την ποιότητα του νερού, ενεργεί σαν μικροβιολογικό χημικό και φυσικό φίλτρο του νερού.
Το νερό από το δάσος έχει ευνοϊκότερη αντίδραση pH, μειωμένη συγκέντρωση αμμωνιακών και νιτρικών αλάτων και περισσότερα ωφέλιμα ιόντα ορυκτών ουσιών, και το σπουδαιότερο, πολύ λιγότερα κολοβακτηρίδια, π.χ. σε ένα λίτρο νερό από υπαίθριο περιβάλλον βρέθηκαν 920 σπόρια κολοβακτηριδίων ενώ από δάσος δρυός μόνο 9.
Συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει τη διάβρωση.
Σε δάσος φυλλοβόλων δένδρων παρατηρήθηκε διάβρωση 5 κιλά σε ένα στρέμμα, σε αναδάσωση με πεύκα 1 κιλό ενώ σε γεωργικό έδαφος 1.000 κιλά και σε βοσκότοπο 80 κιλά.
Στη χώρα μας η καταστροφή από τη διάβρωση υπολογίζεται σε 50.000 - 100.000 στρεμ. το χρόνο δηλ. χάνουμε σε έκταση όση είναι η έκταση ενός μικρού νησιού μας.
Εμποδίζει την εξάτμιση του εδάφους και αυξάνει την υγρασία του.
Η μείωση της εξάτμισης του εδάφους κάτω από το δάσος φθάνει το 40-50% εκείνης του εξωδασικού εδάφους. Έτσι έχουμε και αυξημένη υγρασία στο έδαφος του δάσους (μέχρι και 24%).
Δεν εξαντλεί το έδαφος και βοηθά στην δημιουργία εδάφους.
Με τις βιολογικές λειτουργίες του δάσους έχουμε την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.
Σε δάσος πλατύφυλλων δένδρων, από τα φύλλα που πέφτουν ενισχύεται το έδαφος με 250-450 κιλά ξηρή οργανική ουσία σε κάθε στρέμμα το χρόνο.
Η οργανική ουσία επίσης που παράγεται από την υποβλάστηση σε δάση φυλλοβόλων δένδρων φθάνει τα 20 κιλά ενώ σε δάση κωνοφόρων 100 κιλά τέφρα το χρόνο σε κάθε στρέμμα.
Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.
Ανάλογα με το δάσος, τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, έχουμε και την ανάλογη παρουσία διαφόρων ζώων, μικρών και μεγάλων, τετράποδα και φτερωτά, ασπόνδυλα κ.ά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η παρουσία διαφόρων μικροοργανισμών (μύκητες κλπ.), π.χ. σε ένα τετραγωνικό μέτρο φυλλάδας σε δάσος με πεύκα 35 εκατ., σε δάσος δρυός 84 εκ. και σε μικτό 240 εκατομμύρια.
Παράγει σημαντικές ποσότητες βιομάζας, μας προσφέρει διάφορα δασικά προϊόντα και δεσμεύει ενέργεια.
Κατά μέσο όρο ένα στρέμμα δάσους, στην εύκρατη ζώνη παράγει 600-2.500 κιλά το χρόνο.
Σε δάσος φυλλοβόλων έχουμε 1.600 γραμ. και σε δάσος κωνοφόρων 800 γραμ. βιομάζας το χρόνο για κάθε τετραγωνικό μέτρο και αντίστοιχη ενέργεια 6.600 και 3.400 Kcal.
Τα δάση στη χώρα μας, μας δίνουν το χρόνο πάνω από 3.000.000 κυβικά μέτρα ξύλο, 2.500.000 κυβικά μέτρα καυσόξυλα, 13.000 τόνους ρετσίνι κ.ά..
Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες διατήρησης διαφόρων φυτικών ειδών.
Οι πληθυσμοί των δένδρων προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία του δάσους και αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των δασικών οικοσυστημάτων. Αλλά και η υποβλάστηση χαρακτηρίζεται συνήθως από μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών που διατηρούν την ικανότητα αφομοίωσης με φως μέχρι και 5-10% του φωτός της υπαίθρου.
Γενικά το δάσος με τις διάφορες λειτουργίες του:
Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας.
Εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων.
Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση.
Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.
Προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο κλπ.) για τη ζωή και την πρόοδο.
Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Η χώρα μας διατηρούσε απέραντα και πλούσια δάση κατά τη μακρινή αρχαιότητα. Οι πολλές και συχνές όμως καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου (όπως ληστρικές υλοτομίες, εκτεταμένες εκχερσώσεις, αλόγιστη υπερβόσκηση και κυρίως πυρκαγιές) είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των δασών.
Σήμερα τα δάση μας καλύπτουν έκταση 33.590.000 στρεμμάτων που αναλογεί στο 25,5% της συνολικής έκτασης της Χώρας.
Οι εκτάσεις που καλύπτονται με άλλες μορφές δασικής βλάστησης (θάμνους, φρύγανα κλπ.) ανέρχονται σε 31.540.000 στρέμματα δηλαδή 23,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Δηλαδή το σύνολο των δασών και άλλων δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 65.130.000 στρέμματα, ή ποσοστό 49,4% της συνολικής έκτασης της Χώρας.
Τα δασικά δένδρα από τα οποία συγκροτούνται κυρίως τα δάση μας είναι η δρυς, το έλατο, το πεύκο, η οξιά κ.ά. Ενώ αξιόλογη είναι η παρουσία και άλλων δασικών δένδρων, όπως είναι η καστανιά, το κυπαρίσσι, το πουρνάρι, το σφεντάμι κ.ά.
Το Δάσος και ο άνθρωπος Ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του πάνω στη γη και μάλιστα στενότατα.
Το δάσος, του εξασφάλισε τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία και εργασία. Του πρόσφερε την απαραίτητη ξυλεία, τα καυσόξυλα και τα άλλα δασικά προϊόντα (καρπούς, ρετσίνι κ.ά.) για τη διαβίωση και την πρόοδό του.
Επίσης, το δάσος, του έδωσε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για κοινωνικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις και απασχολήσεις για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική του άνοδο.
Στο πέρασμα των αιώνων το δάσος συνεχίζει να προσφέρει και ο άνθρωπος βρίσκει τρόπους να αξιοποιεί πολύπλευρα την πολύτιμη αστείρευτη, φυσική πηγή ζωής, προόδου και πολιτισμού.
Έτσι, το δάσος ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη.
Το δάσος είναι η ζωή μας
Περισσότερα δάση = καλύτερες συνθήκες ζωής
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ,
O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ
Τα δάση μας κινδυνεύουν
Ο άνθρωπος στάθηκε ανέκαθεν απέναντι στα δάση φίλος και εχθρός, προστάτης και εκμεταλλευτής.
Ο άνθρωπος με αφορμή διάφορες ανάγκες ή από άλλες αιτίες, με τις διάφορες καταστρεπτικές του επεμβάσεις υποβάθμιζε και περιόριζε συνεχώς τα δάση.
Η φύση όμως αντιστέκεται. Τα δάση αγωνίζονται να διατηρηθούν και ο αγώνας συνεχίζεται.
Ο κίνδυνος καταστροφής των δασών μας συνεχίζεται κυρίως από τις πυρκαγιές.
Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών μας καίγονται.
Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία είχαμε:
ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ (σε στρέμματα)
ΕΤOΣ - ΑΡΙΘΜOΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ - ΔΑΣOΣ - ΛOΙΠΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
1993 2.406 242.000 298.492
1994 1.954 233.924 292.109
1995 1.493 90.347 101.420
1996 1.527 81.114 148.786
1997 2.273 161.193 186.620
1998 1.842 460.770 468.240
1999 1.486 47.730 35.160
2000 2.581 676.170 726.503
2001 2.658 84.227 99.196
2002 1.400 8.866 34.499
2003 1.425 9.604 23.022
Αιτίες των πυρκαγιών
Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και απ’ αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια.
Οι πιο πολλές πυρκαγιές από αμέλεια οφείλονται σε:
Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων
Άναμμα απρόσεκτα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση.
Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κ.λπ.).
Κάψιμο βοσκοτόπων
Κάψιμο σκουπιδιών
Σπινθήρες μηχανημάτων κλπ.
Συνέπειες των πυρκαγιών Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.
Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας.
Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στον κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.
Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα τη λειψυδρία.
Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει - αν ξαναγίνει - το δάσος όπως ήταν πριν καεί.
Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κλπ.
Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών - όσων είναι δυνατές.
Πρόληψη των πυρκαγιών Ασφαλώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας - των πυρκαγιών.
Η πρόληψη των πυρκαγιών όμως συνδέεται με τις αιτίες που τις προκαλούν και βέβαια η αποφυγή τους αφορά στον καθένα.
Είναι ανάγκη λοιπόν πέρα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, ο καθένας να προσπαθεί ώστε να μη γίνει ποτέ πρόξενος πυρκαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία για τις δασικές πυρκαγιές θα πρέπει κυρίως:
Να μην ανάβει ή να διατηρεί φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό στο ύπαιθρο και μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή πλησίον τους και μέχρι απόσταση τριακοσίων μέτρων.
Να μην πετά αναμμένα τσιγάρα μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.
Να μην καίει αγρούς ή αγροτικές εκτάσεις ή χορτολιβαδικά εδάφη όταν βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή κοντά τους και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων κλπ. Γενικά δεν πρέπει να γίνεται χρήση της φωτιάς στο ύπαιθρο.
Να μην τοποθετεί ή να εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες, άχρηστα είδη και απορρίμματα μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων.
Όταν είσαι στο δάσος να θυμάσαι:
Μια σπίθα φωτιάς μπορεί να φέρει την καταστροφή.
Το πέταμα αναμμένου τσιγάρου ή το απρόσεκτο άναμμα φωτιάς μπορεί να γίνουν αιτία πυρκαγιάς.
Έχεις υποχρέωση να εμποδίσεις κάθε ενέργεια που μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς.
Με λίγη προσοχή μπορούμε να σώσουμε τα δάση από την καταστροφή.
Κατάσβεση των πυρκαγιών Μπροστά σε μια πυρκαγιά δεν πρέπει να στεκόμαστε αδιάφοροι, διότι έτσι γινόμαστε συνυπαίτιοι της καταστροφής.
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι έχει τεράστια σημασία η επέμβαση για την κατάσβεση να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προτού η φωτιά επεκταθεί, προτού να είναι αργά.
Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς θα είναι τόσο αποτελεσματικότερη όσο πιο γρήγορα βρεθούμε κοντά στη φωτιά - όσο πιο έγκαιρα γίνει η επέμβαση για την κατάσβεση.
O πιο απλός τρόπος για να σβήσουμε τη φωτιά είναι να χρησιμοποιήσουμε κλαδιά με τα οποία χτυπάμε τις φλόγες στη βάση τους - στη ρίζα τους.
Ακόμα μπορούμε να ρίξουμε χώμα ή νερό αν υπάρχει, άλλα αντικείμενα (π.χ. ρούχα) ή ν' ανοίξουμε και αντιπυρικές ζώνες μπροστά ή λοξά στο μέτωπο της φωτιάς - προς την κατεύθυνση που προχωράει η φωτιά.
Θα πρέπει να χτυπάμε τη φωτιά κατά μέτωπο, αν μας το επιτρέπουν οι φλόγες και ο καπνός να πλησιάσουμε. Διαφορετικά τη χτυπάμε από τα πλάγια προχωρώντας προς το μέτωπο. Παράλληλα προσέχουμε να μην αφήνουμε τυχόν μεμονωμένες εστίες που μπορούν να εξελιχθούν επικίνδυνα, χωρίς να τις σβήσουμε τελείως.
Αν στο μεταξύ έχουν έρθει οι αρμόδιες υπηρεσίες Δασοπυρόσβεσης (όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πυροσβεστικά αεροπλάνα, Στρατός κλπ.) δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φωτιά, διότι η βοήθεια όλων μέχρι το τελικό σβήσιμο είναι πολύτιμη.
Αλλά και μετά την κατάσβεση και προτού εγκαταλείψουμε τον τόπο της φωτιάς πρέπει να ελέγξουμε καλά όλη την περιοχή και προπαντός το όριο της καμένης έκτασης για τυχόν εστίες που πολλές φορές δε φαίνονται από μακριά, ώστε ν' αποφύγουμε τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης και μιας νέας πυρκαγιάς.
Είναι λοιπόν φανερό πως για ν' αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυρκαγιές είναι απαραίτητο, στην προσπάθεια του Κράτους, να προστεθεί και η συμμετοχή όλων
Μπορείς και πρέπει να βοηθήσεις, για να σωθούν τα δάση από την καταστροφή
Όταν δεις φωτιά σε δάσος έχεις υποχρέωση:
Να μη φύγεις αδιαφορώντας, γιατί γίνεσαι συνυπαίτιος.
Να προσπαθήσεις να τη σβήσεις προτού επεκταθεί (με κλαδιά, χώμα κλπ.).
Να ειδοποιήσεις και άλλους να βοηθήσουν στην κατάσβεση, αν δεν μπορείς μόνος σου.
Να μην απομακρυνθείς αν δε σβήσει τελείως η φωτιά.
Να ειδοποιήσεις το Κέντρο Δασοπυρόσβεσης στο τηλ. 199 και να βοηθήσεις στο έργο της.
Μετά την πυρκαγιά
Βοήθησε στην προστασία των δασών για ένα καλύτερο σήμερα - για ένα ελπιδοφόρο αύριο Η δασική έκταση που κάηκε κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα, από τη Δασική Υπηρεσία, σύμφωνα με το σύνταγμα και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για κανένα άλλο σκοπό.
Ξεχωριστή προσπάθεια καταβάλλεται για τον περιορισμό γενικά των συνεπειών, την αποκατάσταση των καταστροφών, την ενίσχυση των ζημιωθέντων και βέβαια την τεχνητή αναδάσωση όπου η φυσική παρουσιάζει δυσκολίες ή είναι αδύνατη.
Παράλληλα αρχίζουν και οι ανακρίσεις για την ανακάλυψη και δίωξη των εμπρηστών, ενώ η καμένη έκταση βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο για την τήρηση των διατάξεων προστασίας της.
Σε όλη όμως αυτή την προσπάθεια ασφαλώς πολύτιμη είναι η συμμετοχή και γενικά κάθε σχετική βοήθεια από τον καθένα - από όλους.
Προστατεύοντας τα δάση, προστατεύουμε τη ζωή και το μέλλον του τόπου
Νομικές συνέπειες Από τη σχετική Νομοθεσία (Ν. 998/79) προβλέπονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (πρόληψη, κατάσβεση κλπ.) αλλά και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες όπως είναι:
Με φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο τιμωρούνται όσοι ανάβουν ή διατηρούν φωτιά, τοποθετούν ή εγκαταλείπουν εύφλεκτες ύλες, άχρηστα είδη και απορρίμματα, πετούν αναμμένα τσιγάρα, καίνε αγρούς, χορτολίβαδα, ανθρακοκάμινα, ασβεστοκάμινα κλπ. μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μέχρι τριακόσια μέτρα.
Εάν όμως εξ αιτίας αυτών των ενεργειών επακολούθησε πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων.
Στην περίπτωση των ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και άλλων εγκαταστάσεων, μπορεί να διαταχθεί και δήμευση των προϊόντων, των εργαλείων και μηχανημάτων κλπ.
Με φυλάκιση ενός χρόνου τιμωρούνται όσοι απασχολούν προσωπικό σε εργασίες μέσα ή κοντά σε δάση ή δασικές εκτάσεις και οι οποίοι παραλείπουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εποπτείας και οργάνωσης των εργασιών με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά (σε δάσος ή δασική έκταση). Με την ίδια ποινή τιμωρούνται και όσοι έχουν υποχρέωση εποπτείας ανήλικων τέκνων (κάτω των 17 ετών) ή ατόμων ακαταλόγιστου ή ελαττωμένης ικανότητας για καταλογισμό, εάν από την παράλειψή τους το πρόσωπο που είναι υπό την εποπτεία τους προκάλεσε πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση.
Oι παραβάτες εκτός από την ποινική δίωξη ευθύνονται και αστικώς σε αποζημίωση κατά τις διατάξεις περί αδικοπραξιών.
Ιδιαίτερα βέβαια για τους εμπρηστές των δασών προβλέπεται φυλάκιση και από τον Ποινικό Κώδικα.
Εκτός από τις περιπτώσεις αυτές που αφορούν τον καθένα υπάρχουν και αρκετές άλλες συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προβλεπόμενες σχετικές ποινές που αφορούν οργανισμούς, επιχειρήσεις κλπ. γεγονός που υποχρεώνει όλους να είναι πλήρως ενήμεροι με τις ισχύουσες διατάξεις (π.χ. Ν. 998/79 κλπ.).
Πέραν όμως από τις Νομικές υποχρεώσεις ο καθένας θα πρέπει να βοηθά και να συμμετέχει ενεργά στην προστασία γενικά των δασών από τις πυρκαγιές, συνεργαζόμενος για το σκοπό αυτό με την τοπική Δασική Υπηρεσία.
Χρησιμοποίηση της φωτιάς O σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τη φωτιά επωφελώς:
Να χρησιμοποιεί την φυτική βιομάζα για ενέργεια (θερμική). Επομένως κάθε ανεπιθύμητη φυτική ύλη πρέπει να κόβεται και να μεταφέρεται σε χώρους μετατροπής της σε θερμική ενέργεια (φούρνοι, τζάκια κλπ.).
Να συσσωρεύει οποιαδήποτε φυτική ύλη σε χώρους σήψης για δημιουργία οργανικού λιπάσματος. Η επιτάχυνση της σήψης γίνεται με θρυμματισμό, ανάμιξη με χώμα και υγρασία.
Να παραχώνει με το όργωμα, σε γεωργοδενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις τη λεπτή φυτική ύλη, γιατί βελτιώνεται το έδαφος (αύξηση υδατοχωρητικότητας, αεροχωρητικότητας, οργανικής ουσίας, συσσωματώδους υφής, θρεπτικών αλάτων-ιχνοστοιχείων κλπ.).
Να αποφεύγει την παρασκευή φαγητών και ροφημάτων στο ύπαιθρο, αφού σήμερα είναι εύκολη η παρασκευή τους στο σπίτι, η μεταφορά και διατήρησή τους οπουδήποτε καθώς και η προμήθειά τους σε διατηρημένες μορφές (κονσέρβες).
Η οποιαδήποτε μετάβαση στο ύπαιθρο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει σαν σκοπό την απόλαυση επιτόπου παρασκευής φαγητών και ροφημάτων, αλλά εκ διαμέτρου διαφορετικές σκοπιμότητες όπως: εργασία, αλλαγή περιβάλλοντος, ικανοποίησης αναγκών αισθητικών, τέρψης ή αναψυχής, επαφής και γνωριμίας με την φύση, άθλησης (οδοιπορία, κυνήγι κλπ.), φυσιογνωστικής έρευνας, σπουδής και άλλα.
Είναι αξιοσημείωτα τα εξής: στην παλιότερη εποχή ο άνθρωπος δεν έκαιγε τις φυτικές ύλες, αλλά τις χρησιμοποιούσε όπως στις 1, 2 και 3 παραγράφους και μετέφερε το φαγητό του σε παρασκευασμένη ή ξηρά μορφή (Τράσιτο, Ντορβάς, δισάκι κλπ.) και κατά κανόνα ήταν λιτοδίαιτος στις υπαίθριες απασχολήσεις του.
Οι βοσκότοποι και οι βοσκήσιμοι χώροι γενικά όχι μόνο δεν βελτιώνονται με το κάψιμο, αλλά υποβαθμίζονται και τελικά καταστρέφονται. Το κάψιμο των βοσκησίμων εκτάσεων είναι μία κακή και αναχρονιστική συνήθεια που οδηγεί αναπόφευκτα στην ερήμωση και στην φτώχια.
Για την εξαφάνιση κάθε ανεπιθύμητης ύλης ή αντικειμένου η καλύτερη λύση δεν είναι το κάψιμό τους, γιατί μολύνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος, τα νερά και πολλές φορές γίνεται αιτία καταστροφικών πυρκαγιών σε δασικές και γεωργικές εκτάσεις, σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και προϊόντα, σε κατοικημένους χώρους, θανατώνοντας συγχρόνως άγρια και οικόσιτα ζώα αλλά και ανθρώπους. Πρέπει να συγκεντρώνονται σε χώρους απορριμμάτων.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ


ΑΔΕΣΠΟΤΑ


Ας έρθουμε για λίγο στην θέση τους. Για φανταστείτε να πεινάς να διψάς να παγώνεις να είσαι άρρωστος να μην σε αγαπά κανείς και από πάνω να σε κλοτσάνε ή να σου ρίχνουν φόλα;

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΤΟ Smile-News ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.


ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.


ΣΑΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821. ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΜΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ. ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821

Όπως θα έλεγε και ο ήρωας της επανάστασης του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Μωρέ Έλληνες μην ξεχνάτε.
Αλήθεια είναι αυτός ο άνθρωπος που θέλουμε να μας κυβερνήσει; Για το Γιώργακη τον Παπανδρέου λέω τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν το ξανασκεφτόμαστε;
Τρίζουν τα κόκαλα των ηρώων του 1821.

2ος ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Βρέθηκε και δεύτερος αρχαίος τάφος στη περιοχή Ρόδα στη βόρεια Κέρκυρας ακριβός δίπλα στον πρώτο. Τρίτη 24 Μαρτίου 2009




ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑΥΣΙΚΑ & ΧΡΙΣΤΟΣ

CORFU’S DONKEYS RESCUE CENTRE

Το CORFU’S DONKEYS RESCUE CENTRE τελικά κέρδισε τη ψηφοφορία και τα 1000 €, λαμβάνοντας 3806 ψήφους με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Εκ μέρους του smile-news (δεν έχουμε καμία άμεση σχέση με τον οργανισμό. Είμαστε απλά φίλοι οποιασδήποτε δράσης υπέρ της Κέρκυρας, των παραδόσεών της και της φύσης της), σας ευχαριστούμε πολύ, όλους εσάς που ακολούθησαν την παρότρυνσή μας και βοήθησαν έναν Κερκυραϊκό φιλοζωικό όμιλο να κερδίσει αυτό το χρηματικό έπαθλο.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - MACEDONIA IS GREEK


Ψηφίστε σε αμερικανική δημοσκόπηση για το αν η Μακεδονία είναι ή όχι ελληνική. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα προηγείται με 286703 - 64% έναντι 156721 - 35%.
http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147




Void in a USA opinion pool for if Macedonia is Greek. Till now YES 286703 - 64% Vrs NO 156721 - 35%.
http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147

ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία ALCO, για την εφημερίδα ΘΕΜΑ της Κυριακής, η κοινή γνώμη, σε αντίθεση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάποιους φορείς και κάποιους άλλους ειδήμονες, είπε τα παρακάτω:
Α) ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ
ΝΑΙ 62% - ΟΧΙ 32,6%

Β) ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
ΝΑΙ 75,8% - ΟΧΙ 18,7%

Γ) ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΝΑΙ 77,5% - ΟΧΙ 18,5%

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.

Οι τηλεόραση έχει κατακλεισθεί το τελευταίο διάστημα με διαφημίσεις τραπεζών για δάνεια. Η μία μας στηρίζει, η άλλη έχει τη λύση η δείνα είναι η μόνη και ούτω καθ’ εξής. Η ελληνική πολιτεία δίνει χρήματα στους τραπεζίτες για να δώσουν δάνεια και μέχρι κάποιο σημείο μπαίνει και εγγυήτρια μέσο κάποιων φορέων. Από το 1987 και μετά οι κυβερνήσεις αδυνατούν να μας εξασφαλίσουν συνθήκες υγιούς εργασίας και εμπορίου και μας ωθούν στο να παίρνουμε δάνεια, με αποτέλεσμα να μας αρμέγουν τράπεζες και πολιτικοί παρέα. ΟΧΙ στα δάνεια. Κλείστε τις επιχειρήσεις και δηλώστε χρεοκοπία για να μη πληρώσουμε τίποτα. Να γεμίσουμε και άνεργους να δούμε ποιους θα αρμέγουν. Και μία απορία. Οι μισθοί των πολιτικών (βουλευτών – γενικών γραμματέων – διοικητών οργανισμών και ΔΕΚΟ) πόσο μειώθηκαν; Έτσι απλά. Για να μικρύνει η δημόσια σπατάλη και να βοηθήσουν και αυτοί έμπρακτα στη αντιμετώπιση της κρίσης.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2009 στη Ρόδα του δήμου Θιναλίου στη βόρεια Κέρκυρα, στο δρόμο της εκκλησίας, ακριβός μπροστά από την πόρτα του σπιτιού μου, κατά την εκσκαφή για την τοποθέτηση αγωγών για το βιολογικό δίκτυο βρέθηκε αρχαίος Ρωμαϊκός τάφος, άγνωστης μέχρι στιγμής χρονολογίας, ανδρός περίπου 1,75 μέτρων ύψους. Η εκσκαφή διήρκησε μέχρι και σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 και ώρα 14.52 ακριβός.




Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΥΣΚΑ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ.

Ως γνωστό, πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στις τράπεζες και προεισπράττουν τις επιταγές για άμεσες ανάγκες, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας από την πλευρά των τραπεζών. Η ευθύνη βαραίνει και την εταιρεία και τον εκδότη της επιταγή αν «σκάσει», ενώ κανονικά θα έπρεπε η νομοθεσία να καθιστά υπεύθυνη την κάθε τράπεζα που δε φρόντισε να διασφαλίσει τις νόμιμες διαδικασίες.
Το πόσες επιταγές κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά δεν ξέρω. Το θέμα είναι ότι όσες και να είναι, είναι επιπλέον χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία που δεν θα έπρεπε. Το ερώτημα είναι λοιπόν, πόσα λεφτά από αυτές τις επιταγές θα καταλήξουν να φεσωθούν οι τράπεζες σε κάποιες περιπτώσεις, διότι οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια βάση αυτών δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν; Η απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει, αλλά είναι ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο για τις τράπεζες και νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσει να προσμετράτε εις βάρος των τραπεζών και όχι σαν στοιχείο μελλοντικού κέρδους.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

Τι είναι πρόοδος;
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έθετε για καιρό το ερώτημα και η τρέχουσα κρίση καθιστά επιτακτικό να απαντήσουμε.
Σύμφωνα με τον αγγλοσαξονικό Διαφωτισμό, πρόοδος σημαίνει μείωση της αθλιότητας και μεγέθυνση της ευτυχίας. Δεν σημαίνει δημιουργία πλούτου, που αποτελεί ενίοτε χρήσιμο εργαλείο αλλά ποτέ τον τελικό σκοπό. Συνεπώς πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λατρεία του χρήματος και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με περισσότερη ανθρωπιά και με κριτήριο την ποιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Υπό τον όρο ότι πληρωνόμαστε ανάλογα με την παραγωγικότητά μας, μπορούμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε τρόπο ζωής είναι καλύτερος για την ποιότητα της ζωής μας.
Τι μπορεί να ενέχει αυτό; Παράδειγμα είναι ότι παρά τη δημιουργία τεράστιου πλούτου, η ευτυχία δεν μεγεθύνθηκε από τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία ή την τέως Δυτική Γερμανία. Κανένας δε μπορεί το αμφισβητεί αυτό. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συνεπώς, δεν αποτελεί στόχο για τον οποίο πρέπει να κάνουμε μεγάλες θυσίες. Ιδίως, δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη σημαντικότερη πηγή ευτυχίας που είναι η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινωνία. Θυσιάσαμε πάρα πολλά εξ αυτών στο όνομα της ενίσχυσης της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.
Προ πάντων θυσιάσαμε τις αξίες μας. Στη δεκαετία του 1960, το 60 % των ενηλίκων έλεγαν ότι πίστευαν «πως μπορούν να εμπιστεύονται τους περισσότερους ανθρώπους». Σήμερα, το λέει μόλις το 30%, και στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Η πτώση στην εμπιστοσύνη προς την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι σαφής στον τραπεζικό τομέα, αλλά μπορούμε επίσης να την αναγνωρίσουμε στην οικογενειακή ζωή (περισσότερες ρήξεις), στις παρέες (λιγότεροι φίλοι για να εμπιστευθείς), στον εργασιακό χώρο (αυξημένος αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ συναδέλφων).
Αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο το ιδιωτικό συμφέρον ως το μοναδικό κίνητρο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα άτομα ως τον τρόπο πλουτισμού. Αυτό συχνά είναι αντιπαραγωγικό και δεν παράγει έναν ευτυχή εργασιακό χώρο, αφού ο ανταγωνισμός για την κοινωνική θέση είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος. Χρειαζόμαστε αντ’ αυτού μια κοινωνία που να βασίζεται σε δράσεις θετικού αποτελέσματος. Οι άνθρωποι να είναι ένα μίγμα εγωισμού και αυταπάρνησης, αλλά γενικά να νιώθουν καλύτερα όταν εργάζονται βοηθώντας ο ένας τον άλλον παρά συντρίβοντας ο ένας τον άλλον.
Η κοινωνία μας είναι άκρως ατομικιστική, έχει υπερβολικό ανταγωνισμό και όχι αρκετούς κοινούς στόχους. Ειδωλοποιούμε την επιτυχία και την κοινωνική θέση και υπονομεύουμε έτσι τον αμοιβαίο αλληλοσεβασμό μας. Αλλά υπάρχουν χώρες που διαφέρουν ως προς αυτό, και οι Σκανδιναβοί πέτυχαν να συνδυάσουν την αποτελεσματική οικονομία με πολύ μεγαλύτερη ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Έχουν τα μέγιστα επίπεδα εμπιστοσύνης και ευτυχίας από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Για να χτίσουμε μια κοινωνία που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη πρέπει να αρχίσουμε από το σχολείο, εάν όχι νωρίτερα στο σπίτι. Τα παιδιά πρέπει να διδαχτούν ότι η ευγενέστερη ζωή είναι αυτή που παράγει τη λιγότερη δυστυχία και την περισσότερη ευτυχία για τον κόσμο. Αυτός ο κανόνας πρέπει να εφαρμοστεί επίσης στις επιχειρήσεις και την επαγγελματική ζωή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν δουλειές που είναι χρήσιμες στην κοινωνία και όχι μόνο για τα κέρδη. Και όλα τα επαγγέλματα, ιδικά της δημοσιογραφίας, της διαφήμισης και των επιχειρήσεων, πρέπει να έχουν έναν ξεκάθαρο, επαγγελματικό, ηθικό κώδικα που θα απαιτείται να τηρούν τα μέλη τους. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι γιατροί αποτελούν τη πιο σεβαστή επαγγελματική ομάδα στην κοινωνία μας, επειδή έχουν έναν κώδικα που είναι υποχρεωτικός και που ο καθένας τους τον γνωρίζει.
Χρειαζόμαστε συνεπώς μια στροφή προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής ευθύνης και μακριά από τον ατομικισμό. Είναι πιθανή η αντιστροφή του σημερινού πολιτιστικού ρεύματος κατά αυτόν τον τρόπο; Γιατί όχι; Συνέβη και στις αρχές του 19ου αιώνα. Για τα πρώτα 150 χρόνια είχαμε ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης, που τη διαδέχτηκε η πτώση της στα επόμενα 50. Ένα ρεύμα μπορεί να αλλάξει και συχνά είναι στους κακούς καιρούς (όπως ήταν η δεκαετία του 1930 στη Σκανδιναβία) που οι άνθρωποι αποφάσισαν να επιδιώξουν έναν τρόπο ζωής πιο ομαδικό - συνεργατικό.
Έχω διαβάσει ένα βιβλίο, «το βιβλίο «Happiness» (2005) του Λόρδου Layard καθηγητή του London School of Economics Center for Economic Performance. που επίσης έχει γράψει και το «A Good Childhood» (2009)»,. για το πώς μπορεί να γίνει αυτό και θα αναφέρω εδώ τρία βασικά του σημεία:
Πρώτον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το σχολικό σύστημα για να προωθήσουμε ένα καλύτερο αξιακό σύστημα.
Δεύτερον, οι ενήλικοι πρέπει να επανεκτιμήσουν τις προτεραιότητές τους ως προς το τι είναι σημαντικό. Τα πρόσφατα γεγονότα ίσως το ενθαρρύνουν αυτό και η σύγχρονη έρευνα για την ευτυχία μπορεί να προτείνει απαντήσεις.
Τρίτον, οι οικονομολόγοι πρέπει να υιοθετήσουν πιο ρεαλιστικά πρότυπα για το τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχείς και τι κάνει τις αγορές να λειτουργούν.
Τρεις ιδέες που διδάσκονται στις επιχειρηματικές σπουδές πρέπει να επανεξεταστούν ως προς πολλά τους σημεία. Η μία είναι η θεωρία των «αποδοτικών κεφαλαιαγορών», που τώρα σαφώς έχει χάσει την αξιοπιστία της. Η δεύτερη είναι η θεωρία των κινήτρων, η οποία λέει ότι οι διαχειριστές αποδίδουν καλύτερα αν τους παρέχονται πολύ ισχυρά οικονομικά κίνητρα ώστε να υπερβαίνουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να τα ευθυγραμμίζουν με εκείνα του εργοδότη (των μετόχων, της επιχείρησης, του όποιου εντολοδόχου). Αυτό έχει οδηγήσει στην υπερβολική σύνδεση της αμοιβής με την απόδοση, και αφενός έχει υπονομεύσει το κίνητρο να κάνεις καλά τη δουλειά σου και αφετέρου έχει εισάγει περιττές εντάσεις ανάμεσα στους συναδέλφους. Τρίτη είναι η φιλοσοφία της «διαρκούς αλλαγής» (η φιλοσοφία της αρπαχτής όπως το λέω εγώ), που προωθείται από συμβουλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους, και που δεν λαμβάνει υπόψη της την ανθρώπινη ανάγκη για σταθερότητα, στο όνομα κερδών αποδοτικότητας που όπως αποδείχτηκε, συχνά δεν πραγματοποιούνται.
Δεν θέλουμε κομμουνισμό. Όπως αποδείχτηκε, οι κομμουνιστικές χώρες υπήρξαν οι λιγότερο ευτυχείς στον κόσμο και είχαν επίσης μη αποδοτικές οικονομίες. Χρειαζόμαστε έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό, που θα βασίζεται όχι μόνο στην καλύτερη ρύθμιση αλλά και στις καλύτερες αξίες.
Οι αξίες μετρούν και επηρεάζονται από τις θεωρίες μας. Δεν χρειαζόμαστε μια κοινωνία βασισμένη στον ανταγωνισμό μεταξύ των ατόμων. Πέρα από την επιβίωση, η καλύτερη εμπειρία που μια κοινωνία μπορεί να προσφέρει είναι το συναίσθημα ότι άλλοι άνθρωποι είναι στο πλευρό σου. Αυτόν τον τύπο καπιταλισμού θέλουμε.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ CORFU’S DONKEYS RESCUE CENTRE

Βοηθήστε το CORFU’S DONKEYS RESCUE CENTRE να κερδίσει 1000 € από Ολλανδικό εργοστάσιο παραγωγής τροφών άλογων.
Πιέστε εδώ και λάβετε μέρος τη ψηφοφορία.
Θα δείτε 2 πίνακες. Ο δεύτερος είναι ο πίνακας για την ψηφοφορία. Πιέστε στο Corfu Donkey Rescue
Τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα είναι:
Totaal stemmen: 6518 - Status: Open
1. Corfu Donkey Rescue: 3555 - 55%
2. Stichting t'Olde Manegepeerd: 2150 - 33%
3. Manege de Hazelaar: 130 - 2%
4. Brooke Hospital for Animals: 348 - 5%
5. Stichting opvang Oude Manegepaarden en – Pony’s in Friesland: 335 - 5%

Η ψηφοφορία παραμένει ανοικτή.



Many Corfu’s visitors will know already that in Corfu there is a donkey rescue centre, which is a registered charity. We have heard, through a Dutch website, that the centre could win 1000 Euros.
A leading Dutch horse & pony food manufacturer, Pavo, is offering 1000 Euros to the winner of a vote. The Donkey Sanctuary has been shortlisted and is now in the last 5.
If you would like to show your support for the donkeys of Corfu and the enormous effort that is put in to looking after them, then you can vote on the Pavo website
The page is in Dutch but if you scroll down at the bottom then two tables appear. The first shows the positions of the 5 finalists and then in the last table, voting is made by clicking on Corfu Donkey Rescue. Click here to vote now.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ LEHMAN;

Αρκετό μελάνι έχει χυθεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό η κρίση ξεκίνησε στην Αμερική όταν ξαφνικά, εκεί που όλοι νόμιζαν ότι όλα πήγαιναν καλά πτώχευσε η Lehman μια από τις μεγαλύτερες μέχρι εκείνη τη στιγμή τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι ακόμα και από τους ίδιους τους υπαλλήλους της αμερικανικής τράπεζας γνώριζαν την πολύ κακή κατάσταση της και ακόμη λιγότεροι το τι θα ακολουθούσε. Η Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης δεν βίωσε παρόμοιο ισχυρό σοκ με την πτώχευση μιας εγχώριας τράπεζας κυρίως λόγω της υπευθυνότητας της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει και να υλοποιήσει το πακέτο των 28 δις ευρώ ώστε να διαφυλάξει από κραδασμούς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια; Υπάρχει ελληνική τράπεζα η οποία να κινδυνεύει να πτωχεύσει σήμερα γεγονός που θα σήμαινε ότι η όποια κρατική βοήθεια έλαβε (η δεν έλαβε) δεν μπόρεσε να τη σώσει από την καταστροφή;
Τις τελευταίες εβδομάδες περίεργη φημολογία κάνει τον κύκλο των δημοσιογραφικών γραφείων για μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με τις κινήσεις του.
Οι πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν φαίνεται πως προέρχονται από δύο στελέχη τα οποία αποχώρησαν- απομακρύνθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η εταιρία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής καθώς μεταξύ άλλων προβλημάτων αρκετές αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου της έχουν πέσει στο ένα εικοστό της τιμής κτήσης ενώ η διοίκηση της χρησιμοποιώντας λογιστικά και χρηματιστηριακά τεχνάσματα συνεχίζει να τις απεικονίζει κοντά στην τιμή που τις απέκτησε.
Η τιμή της μετοχής βέβαια της εταιρείας αυτής στο χρηματιστήριο έχει καταποντιστεί γεγονός που συνηγορεί στην παραπάνω άποψη αλλά και στην άποψη ότι οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν πάρει θέση στην εταιρεία αποχωρούν όπως όπως καθώς φαίνεται να γνωρίζουν κάτι που όλοι εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της τράπεζας Ελλάδος φαίνεται πως έχουν κάποιες υποψίες για το τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο όμιλο αλλά είτε κινούνται εξαιρετικά αργά είτε αποφεύγουν να κινηθούν λόγω της μεγάλης προβολής του συγκεκριμένου ομίλου.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τελικά ο συγκεκριμένος χρηματοπιστωτικός όμιλος θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση η αν ένα ωραίο πρωί θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να βιώσουμε την δικιά μας LEHMAN Bros.
ΠΗΓΗ: www.sofokleous10.gr - Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 00:54 Φωτόπουλος Γιάννης

ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΕΧ










Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Έλαβα το παρακάτω μήνυμα και ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ με όλους.

Βρέθηκα σε ένα κατάστημα, στο διάδρομο με τα παιχνίδια.Με την άκρη του ματιού μου, παρατήρησα ένα αγοράκι γύρω στα πέντε, το οποίο κρατούσε μια κούκλα.Δε σταματούσε να της χαϊδεύει τα μαλλιά και να τη σφίγγει προσεκτικά πάνω του.Αναρωτήθηκα για ποιον προοριζόταν αυτή η κούκλα.Το αγοράκι γύρισε κάποια στιγμή προς την κυρία που βρισκόταν πλάι του:«Θεία μου, είσαι σίγουρη ότι δε μου φτάνουν τα λεφτά;»Η γυναίκα του απάντησε χάνοντας κάπως την υπομονή της:«Είπαμε ότι δεν έχεις αρκετά λεφτά για να την αγοράσεις.»Έπειτα, η θεία του του ζήτησε να μείνει εκεί και να τον περιμένει για λίγο, κι εκείνη έφυγε βιαστικά. Το αγοράκι κρατούσε ακόμη στα χέρια του την κούκλα.Τελικά, κατευθύνθηκα προς το παιδί και το ρώτησα σε ποιον ήθελε να δώσει την κούκλα.«Αυτή την κούκλα την ήθελε η αδερφή μου περισσότερο από καθετί για τα Χριστούγεννα. Ήταν σίγουρη ότι θα της την έφερνε ο Άι-Βασίλης.»Του είπα τότε ότι μπορεί και να της την έφερνε, κι εκείνο μου είπε θλιμμένο:«Όχι, ο Άι-Βασίλης δεν μπορεί να πάει εκεί που είναι τώρα η αδερφή μου... Πρέπει να δώσω την κούκλα στη μαμά μου να της την πάει.»Τα μάτια του ήταν πολύ θλιμμένα ενώ έλεγε αυτά τα λόγια.«Πήγε να συναντήσει τον Χριστούλη. Ο μπαμπάς λέει ότι και η μαμά θα πάει να συναντήσει το Χριστούλη σε λιγάκι. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να πάρει την κούκλα μαζί της και να την πάει στην αδερφούλα μου.»Η καρδιά μου πήγε να σταματήσει.Το αγοράκι σήκωσε το βλέμμα προς εμένα και μου είπε:«Είπα στον μπαμπά να πει στη μαμά να μη φύγει αμέσως. Ζήτησα να περιμένει μέχρι να γυρίσω από το μαγαζί.»Μετά, μου έδειξε μία φωτογραφία που απεικόνιζε το ίδιο το αγοράκι μέσα στο κατάστημα να κρατάει την κούκλα, και μου είπε:«Θέλω η μαμά να πάρει κι αυτή τη φωτογραφία μαζί της, για να μη με ξεχάσει. Την αγαπάω τη μαμά και δε θέλω να μʼ αφήσει, αλλά ο μπαμπάς λέει ότι πρέπει να πάει μαζί με την αδερφούλα μου.»Ύστερα, χαμήλωσε το κεφάλι του κι έμεινε σιωπηλό.Έψαξα στην τσάντα μου κι έβγαλα από μέσα ένα μάτσο χαρτονομίσματα και ρώτησα το αγοράκι:«Τι λες να μετρήσουμε τα λεφτά σου μια τελευταία φορά για να σιγουρευτούμε;»Εκείνο απάντησε:«Εντάξει, όμως πρέπει να βγουν αρκετά.»Έριξα κρυφά κάποια χρήματα μαζί με τα δικά του και αρχίσαμε το μέτρημα. Έφταναν με το παραπάνω για την κούκλα. Περίσσευαν κιόλας αρκετά.Το αγοράκι ψιθύρισε:«Ευχαριστώ Χριστούλη που μου έδωσες αρκετά λεφτά.»Έπειτα με κοίταξε και είπε:«Είχα ζητήσει από το Χριστούλη να κάνει να έχω αρκετά λεφτά για νʼ αγοράσω την κούκλα και η μαμά μου να μπορεί να την πάει στην αδερφούλα μου.Εκείνος άκουσε την προσευχή μου.Ήθελα να έχω αρκετά λεφτά για νʼ αγοράσω και ένα λευκό τριαντάφυλλο για τη μαμά, όμως δεν τόλμησα να του το ζητήσω.Εκείνος μου έδωσε αρκετά λεφτά για νʼ αγοράσω την κούκλα και το λευκό τριαντάφυλλο.Ξέρετε, αρέσουν πολύ τα λευκά τριαντάφυλλα στη μαμά...»Λίγα λεπτά αργότερα, η θεία του ξαναγύρισε, κι εγώ απομακρύνθηκα σπρώχνοντας το καροτσάκι μου.Τέλειωνα τα ψώνια μου με ένα συναίσθημα εντελώς διαφορετικό από ότι όταν τα άρχιζα.Δεν μπορούσα να βγάλω απʼ το μυαλό μου το αγοράκι.Μετά θυμήθηκα ένα άρθρο στην εφημερίδα, λίγες μέρες πριν, που μιλούσε για έναν οδηγό σε κατάσταση μέθης που είχε χτυπήσει στο δρομο μια νεαρή γυναίκα με την κόρη της.Το κοριτσάκι είχε πεθάνει ακαριαία και η μητέρα ήταν σοβαρά τραυματισμένη. Η οικογένεια έπρεπε να αποφασίσει εάν θα της διέκοπταν την αναπνευστική στήριξη...Να ήταν άραγε η οικογένεια του μικρού αγοριού;Δυο μέρες μετά, διάβασα στην εφημερίδα ότι η νεαρή γυναίκα ήταν νεκρή.Δεν μπόρεσα να μην πάω νʼ αγοράσω ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα και να βρεθώ στην αίθουσα όπου εκθέταν τη σωρό της.Ήταν εκεί και κρατούσε ένα όμορφο λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι της, μαζί με μία κούκλα και τη φωτογραφία του μικρού αγοριού από στο κατάστημα.Έφυγα από την αίθουσα κλαίγοντας και με την αίσθηση ότι η ζωή μου θα άλλαζε για πάντα.Η αγάπη που είχε αυτό το αγοράκι για τη μαμά του και την αδερφή του ήταν τόσο μεγάλη, και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ένας μεθυσμένος οδηγός του τα πήρε όλα μακριά...
Τώρα έχεις δύο επιλογές:
1) Να στείλεις το μήνυμα αυτό στους φίλους σου.
2) Να προσποιηθείς ότι δεν το διάβασες και ότι δε σε άγγιξε.
Αν το στείλεις, ίσως εμποδίσεις κάποιον από το να οδηγεί ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ, και ίσως να επαναπροσδιορίσεις μέσα του την αντίληψή του περί ζωής.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

A BRIEF HISTORY OF GREEK

Greece was the first area in Europe where advanced early civilizations emerged, beginning with the Minoan civilization in Crete and then the Mycenean civilization on the mainland. Later, city-states emerged across the Greek peninsula and spread to the shores of Black Sea, South Italy and Asia Minor reaching great levels of prosperity that resulted in an unprecedented cultural boom, expressed in architecture, drama, science and philosophy, and nurtured in Athens under a democratic environment. Athens and Sparta led the way in repelling the Persian Empire in a series of battles. Both were later overshadowed by Thebes and eventually Macedon, with the latter under the guidance of Alexander the Great uniting and leading the Greek world to victory over the Persians, to presage the Hellenistic era, itself brought only partially to a close two centuries later with the establishment of Roman rule over Greek lands in 146 BC.
The subsequent mixture of Roman and Hellenic cultures took form in the establishment of the Byzantine Empire in 330 AD around Constantinople, which remained a major cultural and military power for the next 1,123 years, until its fall at the hands of Ottomans in 1453. On the eve of the Ottoman era the Greek intelligentsia migrated to Western Europe, playing a significant role in the Western European Renaissance through the transferring of works of Ancient Greeks to Western Europe.[12] Nevertheless, the Ottoman millet system contributed to the cohesion of the Orthodox Greeks by segregating the various peoples within the Ottoman Empire based on religion, as the latter played an integral role in the formation of modern Greek identity.
After the Greek War of Independence, successfully fought against the Ottoman Empire from 1821 to 1829, the nascent Greek state was finally recognized under the London Protocol. In 1827, Ioannis Kapodistrias, a noble Greek from the Ionian Islands, was chosen as the first governor of the new Republic. However, following his assassination, the Great Powers soon installed a monarchy under Otto, of the Bavarian House of Wittelsbach. In 1843, an uprising forced the King to grant a constitution and a representative assembly. Due to his unimpaired authoritarian rule, he was eventually dethroned in 1863 and replaced by Prince Vilhelm (William) of Denmark, who took the name George I and brought with him the Ionian Islands as a coronation gift from Britain. In 1877, Charilaos Trikoupis, a dominant figure of the Greek political scene who is attributed with the significant improvement of the country's infrastructure, curbed the power of the monarchy to interfere in the assembly by issuing the rule of vote of confidence to any potential prime minister.
As a result of the Balkan Wars, Greece successfully increased the extent of her territory and population, a challenging context both socially and economically. In the following years, the struggle between King Constantine I and charismatic prime minister Eleftherios Venizelos over the country's foreign policy on the eve of World War I dominated the country's political scene, and divided the country into two opposed groups.
In the aftermath of WW I, Greece fought against Turkish nationalists led by Mustafa Kemal, a war which resulted in a massive population exchange between the two countries under the Treaty of Lausanne. Instability and successive coups d'etat marked the following era, which was overshadowed by the massive task of incorporating 1.5 million Greek refugees from Asia Minor into Greek society. On 28 October 1940 Fascist Italy demanded the surrender of Greece, but Greek dictator Ioannis Metaxas refused and in the following Greco-Italian War, Greece repelled Italian forces into Albania, giving the Allies their first victory over Axis forces on land. The country would eventually fall to urgently dispatched German forces during the Battle of Greece. The German occupiers nevertheless met serious challenges from the Greek Resistance.
After liberation, Greece experienced a bitter civil war between Royalist and Communist forces, which led to economic devastation and severe social tensions between its Rightists and largely Communist Leftists for the next 30 years.[13] The next 20 years were characterized by marginalisation of the left in the political and social spheres but also by a significant economic growth, propelled in part by the Marshall Plan.
In 1965, a period of political turbulence led to a coup d’etat on 21 April 1967 by the US-backed Regime of the Colonels. On November 1973 the Athens Polytechnic Uprising sent shock waves across the regime, and a counter-coup established Brigadier Dimitrios Ioannides as dictator. On 20 July 1974, as Turkey invaded the island of Cyprus, the regime collapsed.
Former premier Constantine Karamanlis was invited back from Paris where he had lived in self-exile since 1963, marking the beginning of the Metapolitefsi era. On the 14 August 1974 Greek forces withdrew from the integrated military structure of NATO in protest at the Turkish occupation of northern Cyprus.[3][14] In 1975 a democratic republican constitution was activated and the monarchy abolished by a referendum held that same year. Meanwhile, Andreas Papandreou founded the Panhellenic Socialist Party, or PASOK, in response to Constantine Karamanlis' New Democracy party, with the two political formations dominating Greek political affairs in the ensuing decades. Greece rejoined NATO in 1980.[3] Relations with neighbouring Turkey have improved substantially over the last decade, since successive earthquakes hit both nations in the summer of 1999 (see Greece-Turkey earthquake diplomacy), and today Athens is an active supporter of Turkey's bid for EU membership.
Greece became the tenth member of the European Union on 1 January 1981, and ever since the nation has experienced a remarkable and sustained economic growth. Widespread investments in industrial enterprises and heavy infrastructure, as well as funds from the European Union and growing revenues from tourism, shipping and a fast growing service sector have raised the country's standard of living to unprecedented levels. The country adopted the Euro in 2001 and successfully organised the 2004 Olympic Games in Athens GREECE


Greece consists of a mountainous peninsula mainland jutting out into the sea at the southern end of the Balkans, the Peloponnesus peninsula (separated from the mainland by the canal of the Isthmus of Corinth), and numerous islands (1400, 227 of which are inhabited), including Crete, Euboea, Lesbos, Chios, the Dodecanese and the Cycladic groups of the Aegean Sea as well as the Ionian Sea islands. Greece has the tenth longest coastline in the world with 14,880 km (9,246 mi); its land boundary is 1,160 km (721 mi).
Four fifths of Greece consist of mountains or hills, making the country one of the most mountainous in Europe. Western Greece contains a number of lakes and wetlands and it is dominated by the Pindus mountain range. Pindus has a maximum elevation of 2,636 m (8,648 ft) and it is essentially a prolongation of the Dinaric Alps.
The range continues through the western Peloponnese, crosses the islands of Kythera and Antikythera and find its way into southwestern Aegean, in the island of Crete where it eventually ends. The islands of the Aegean are peaks of underwater mountains that once constituted an extension of the mainland. Pindus is characterized by its high, steep peaks, often dissected by numerous canyons and a variety of other karstic landscapes. Most notably, the impressive Meteora formation consisting of high, steep boulders provides a breathtaking experience for the hundreds of thousands of tourists who visit the area each year.
The Vikos-Aoos Gorge is yet another spectacular formation and a popular hotspot for those fond of extreme sports. Mount Olympus, a focal point of Greek culture throughout history is host to the Mytikas peak 2,917 m (9,570 ft), the highest in the country. Once considered the throne of the Gods, it is today extremely popular among hikers and climbers. Moreover, northeastern Greece features yet another high-altitude mountain range, the Rhodope range, spreading across the periphery of East Macedonia and Thrace; this area is covered with vast, thick, ancient forests. The famous Dadia forest is in the prefecture of Evros, in the far northeast of the country.
Expansive plains are primarily located in the prefectures of Thessaly, Central Macedonia and Thrace. They constitute key economic regions as they are among the few arable places in the country.Rare marine species such as the Pinniped Seals and the Loggerhead Sea Turtle live in the seas surrounding mainland Greece, while its dense forests are home to the endangered brown bear, the lynx, the Roe Deer and the Wild Goat.
Phytogeographically, Greece belongs to the Boreal Kingdom and is shared between the East Mediterranean province of the Mediterranean Region and the Illyrian province of the Circumboreal Region. According to the World Wide Fund for Nature and the European Environment Agency, the territory of Greece can be subdivided into six ecoregions: the Illyrian deciduous forests, Pindus Mountains mixed forests, Balkan mixed forests, Rodope montane mixed forests, Aegean and Western Turkey sclerophyllous and mixed forests and Crete Mediterranean forests.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - RECYCLING

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ… ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ,Φωτογραφίες: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ

Το ΟΙΚΟ έκανε «βουτιά» σε δεκάδες κάδους σε όλη την Αθήνα και έμαθε.... από τα λάθη μας. Φαίνεται πως μετά από πέντε χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. Καλή επιτυχία.
ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
1. Βρόμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.
2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.
3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.
4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!
5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ

Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδκασία ανάκτησης.Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.Υις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).Τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.Συσκευασίες τετραπάκΞύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.
ΣΥΜΠΙΕΖΩ: Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ: Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ: Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ: Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.
Νατάσα Μαραγκού
Διαχειρίστρια προγραμμάτων