Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου και ενέκρινε ομόφωνα το εκτελεστικό σχέδιο νόμου του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψηφίστηκε διάταξη για την συμμετοχή των αποδήμων στην πολιτική ζωή του τόπου και στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν είχε φέρει σχετικό εκτελεστικό νόμο.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι γνωστό πως υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης εξαρχής για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου. Από το 2006, συμπλήρωσε, υπήρξε ένα πρώτο σχέδιο το οποίο συζητήσαμε με τα κόμματα, καθώς χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για να ψηφιστεί ο νόμος.
Το πρώτο σχέδιο που προέβλεπε ότι οι Απόδημοι θα μπορούσαν να ψηφίζουν για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχει απορριφθεί από τα κόμματα.
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι μετά από συζήτηση, που έγινε με πρωτοβουλία και του υπουργείου Εξωτερικών, καταλήξαμε με τα κόμματα σε ορισμένους άξονες, τους οποίους αποτυπώσαμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο αυτή τη στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών.
Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια.
Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών, όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν.
Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.
Σημασία έχει να υπάρξει η πρώτη εφαρμογή και μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά.
Η κυβέρνηση εκπληρώνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου τη δέσμευση που είχε αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και καθένας στη Βουλή θα αναλάβει τις ευθύνες του, τόνισε ο υπουργός.
Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα. Δεν μπορεί να στερήσουμε από τους αποδήμους το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι συνταγματική επιταγή, σημείωσε, αλλά και χρέος μας απέναντί τους, όταν γνωρίζουμε πόσα τους οφείλουμε και πόσο είναι δυνατόν να ανανεώσουν την πολιτική ζωή του τόπου με τη συμμετοχή τους και με τις ιδέες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: