Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ LEHMAN;

Αρκετό μελάνι έχει χυθεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό η κρίση ξεκίνησε στην Αμερική όταν ξαφνικά, εκεί που όλοι νόμιζαν ότι όλα πήγαιναν καλά πτώχευσε η Lehman μια από τις μεγαλύτερες μέχρι εκείνη τη στιγμή τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι ακόμα και από τους ίδιους τους υπαλλήλους της αμερικανικής τράπεζας γνώριζαν την πολύ κακή κατάσταση της και ακόμη λιγότεροι το τι θα ακολουθούσε. Η Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης δεν βίωσε παρόμοιο ισχυρό σοκ με την πτώχευση μιας εγχώριας τράπεζας κυρίως λόγω της υπευθυνότητας της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει και να υλοποιήσει το πακέτο των 28 δις ευρώ ώστε να διαφυλάξει από κραδασμούς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια; Υπάρχει ελληνική τράπεζα η οποία να κινδυνεύει να πτωχεύσει σήμερα γεγονός που θα σήμαινε ότι η όποια κρατική βοήθεια έλαβε (η δεν έλαβε) δεν μπόρεσε να τη σώσει από την καταστροφή;
Τις τελευταίες εβδομάδες περίεργη φημολογία κάνει τον κύκλο των δημοσιογραφικών γραφείων για μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με τις κινήσεις του.
Οι πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν φαίνεται πως προέρχονται από δύο στελέχη τα οποία αποχώρησαν- απομακρύνθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η εταιρία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής καθώς μεταξύ άλλων προβλημάτων αρκετές αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου της έχουν πέσει στο ένα εικοστό της τιμής κτήσης ενώ η διοίκηση της χρησιμοποιώντας λογιστικά και χρηματιστηριακά τεχνάσματα συνεχίζει να τις απεικονίζει κοντά στην τιμή που τις απέκτησε.
Η τιμή της μετοχής βέβαια της εταιρείας αυτής στο χρηματιστήριο έχει καταποντιστεί γεγονός που συνηγορεί στην παραπάνω άποψη αλλά και στην άποψη ότι οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν πάρει θέση στην εταιρεία αποχωρούν όπως όπως καθώς φαίνεται να γνωρίζουν κάτι που όλοι εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της τράπεζας Ελλάδος φαίνεται πως έχουν κάποιες υποψίες για το τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο όμιλο αλλά είτε κινούνται εξαιρετικά αργά είτε αποφεύγουν να κινηθούν λόγω της μεγάλης προβολής του συγκεκριμένου ομίλου.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τελικά ο συγκεκριμένος χρηματοπιστωτικός όμιλος θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση η αν ένα ωραίο πρωί θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να βιώσουμε την δικιά μας LEHMAN Bros.
ΠΗΓΗ: www.sofokleous10.gr - Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 00:54 Φωτόπουλος Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: