Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Danke herr Oto - Τα 9 συγκλονιστικά χρόνια με τον Ότο - Το «αντίο» του Ότο





ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ 2 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ aek365.gr ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΛΕΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΚΥΡΙΟ ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΝΑ ΜΗ ΦΕΡΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.



Το «αντίο» του Ότο

Μαρίνης Κώστας 
Ο Γερμανός τεχνικός αποχαιρέτησε τους παίκτες της Εθνικής,... βάζοντας έτσι ένα «τέλος» σε μια πολύχρονη και πετυχημένη θητεία

Παρελθόν από την Εθνική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ένδοξα κεφάλαια της ιστορίας της.

Ο Ότο Ρεχάγκελ ανακοίνωσε στους παίκτες της «Γαλανόλευκης» πως αποχωρεί έπειτα από εννιά χρόνια παρουσίας στον πάγκο της ομάδας, επιβεβαιώνοντας όλα τα σενάρια που τον ήθελαν να κλείνει την παρουσία του στην Εθνική, μετά τον αγώνα με την Αργεντινή
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τον Γιώργο Καραγκούνη να τον ευχαριστεί για όσα πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο 72χρονος τεχνικός ενημέρωσε και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, και τις επόμενες ώρες αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.


Τα 9 συγκλονιστικά χρόνια με τον Ότο

Μαρίνης Κώστας 
Μας πήρε από το χέρι και μας οδήγησε στην επιτυχία, μας έκανε καλύτερους - Η διαδρομή του Ότο Ρεχάγκε

Ο άνθρωπος που μας πήρε από την αφάνεια και μας οδήγησε στον θρίαμβο, αυτός που έκανε τα ποδοσφαιρικά μας όνειρα πραγματικότητα και μας βοήθησε να δακρύσουμε από χαρά και ευτυχία, αποτελεί εδώ και λίγες ώρες παρελθόν από την Εθνική ομάδα.
Βαδίζοντας την 72 δεκαετία της ζωής του και αντιλαμβανόμενος πως... έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ο Ότο Ρεχάγκελ θέλησε να αποχωρίσει από την «Γαλανόλευκη», βάζοντας έτσι ένα «τέλος» σε μία πορεία εννέα χρόνων, γεμάτη με έντονες συγκινήσεις, ανέλπιστες χαρές, μεγάλη κριτική, αλλά πάνω απ' όλα ειλικρινή αγάπη από όλους του Έλληνες, είτε αυτοί κατοικούν εντός συνόρων, είτε βρίσκονται στην ξενιτιά.
Το aek365.gr σας παρουσιάζει αυτή την πορεία που ήταν στρωμένη με πολλά αγκάθια, τα οποία όμως είχαν -σχεδόν πάντα- στην άκρη τους ανθισμένα μερικά από τα πιο όμορφα άνθη που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο...
Τα άλλαξε όλα...
Ο Γερμανός τεχνικός απ' το Έσεν, έμελλε να αλλάξει την ιστορία της Εθνικής ομάδας, που πριν απ' αυτόν βρισκόταν στην αφάνεια.
Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν ο Οτο Ρεχάγκελ έλεγε «ναι» στην πρόταση της ΕΠΟ και αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας, ως αντικαταστάτης του Βασίλη Δανιήλ και εν μέσω μιας χαμένης ουσιαστικά για την χώρα μας, προκριματικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο κάθε ποδοσφαιριστής αντιμετώπιζε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως μία ευκαιρία για προσωπική προβολή, να κάνει το... κομμάτι του και έτσι να διεκδικήσει μία καλή μεταγραφή. Ως τον ερχομό του Γερμανού - βασικά μέχρι να αρχίσει η Εθνική να δείχνει τα στοιχεία του Ότο - δεν έγινε ποτέ η επίσημη αγαπημένη. Και όμως ο Ρεχάγκελ με το δημιούργημά του τα άλλαξε όλα...
Το ντεμπούτο εφιαλτικό. Εκτός έδρας με τη Φινλανδία και η Ελλάδα φεύγει ηττημένη με 5-1. Ο Ρεχάγκελ αντίκρισε κατάματα την κατάντια της Εθνικής και... έβαλε μπρος το «γκρέμισμα» και την «αναδόμηση» της.
«Σαράντα χρόνια στα γήπεδα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, σπάνια έχω δει ομάδα να μην έχει καθόλου μαχητικότητα στο γήπεδο. Να χάνει όλες τις μονομαχίες και να παίζει χωρίς πάθος!», είχε πει και τα άλλαξε όλα.
Ο Ότο έδιωξε από την ομάδα όσους έδειχναν να μην ακολουθούν το πλάνο του και ήρθε πιο κοντά σε όσους έβλεπε πως έχουν διάθεση και μεράκι να πάνε την Εθνική μπροστά. Θέλησέ να δημιουργήσει ένα υγιές σύστημα λειτουργίας και μία «οικογένεια», πάνω στην οποία θα στηριζόταν για να φτιάξει κάτι μεγάλο, κάτι το οποίο ούτε και ο ίδιος θα φανταζόταν μέχρι πού θα έφτανε.
Το πρώτο δείγμα
Πρώτο μεγάλο δείγμα της «νέας» Εθνικής έγινε στις 6-10-2001, εκεί όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε μία ανάσα από το να «πετάξει» εκτός Μουντιάλ την Αγγλία. Το τελικό 2-2 στο Μάντσεστερ έδωσε ανάσα ανακούφισης στους φιλάθλους των «λιονταριών» και μία τεράστια ικανοποίηση στον Γερμανό, που είδε τους διεθνείς να παίζουν σαν... θηρία. «Αν είναι να πεθάνουμε, τουλάχιστον ας πεθάνουμε σαν ήρωες», είχε πει πριν τον αγώνα και οι παίκτες τον άκουσαν. Αυτή ήταν μονάχα η αρχή...
Η απαξίωση στην Εθνική είχε περάσει στο παρελθόν. Από εκείνη την στιγμή και μετά οι παίκτες παρακαλούσαν για να έχουν μία ευκαιρία και να αγωνιστούν με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ και ο -αρχικά- δύσπιστος ελληνικός φίλαθλος κόσμος, είδε πως αυτός ο άνθρωπος μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ο στόχος του πλέον ήταν η συμμετοχή της ομάδας στο Euro 2004.
Η εντός έδρας «σφαλιάρα» από την Ισπανία στον πρώτο αγώνα των προκριματικών (2-0) αλλά και η εκτός έδρας ήττα από την Ουκρανία (2-0), έδειξε στους πάντες πως η ομάδα θέλει ακόμα δουλειά, αλλά και πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η συνέχεια είχε μόνο νίκες, με την «Γαλανόλευκη» για περνά στα τελικά της διοργάνωσης.
Το σκηνικό της επιτυχίας είχε στηθεί!
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα!!!
Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών, έγινε εκείνο τον υπέροχο μήνα μεταξύ Ιουνίου και 4ης Ιουλίου του 2004. Η Ελλάδα σόκαρε όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, κατακτώντας με το σπαθί της την Ευρωπαϊκή κούπα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, υπό τις οδηγίες του Γερμανού έκανε τα... τέλεια παιχνίδια.
Τακτικά άριστα τοποθετημένοι, και με την ελληνική ψυχή να μπαίνει πάντα μπροστά στις δύσκολες στιγμές, οι διεθνείς πέτυχαν το... θαύμα έκαναν όλο τον κόσμο να... γονατίσει μπροστά τους και έδωσαν μία άνευ προηγουμένου χαρά σε ολόκληρο τον ελληνισμό. Ο Ρεχάγκελ έγινε εθνικός ήρωας, και το πρόσωπο του μπήκε σε μπλούζες και διαφημίσεις. Έγινε ένας Έλληνας θεός!
Οι Γερμανοί που απογοήτευσαν στο Euro τον ήθελαν για να αναλάβει την «Νάσιοναλ μάνσαφτ», αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο «Βασιλιάς» Ότο δεν μπορούσε να αφήσει τον... θρόνο του και έτσι ανανέωσε την συνεργασία του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
«Είμαι ο μόνος άνθρωπος στην Αθήνα, που του επιτρέπεται να οδηγεί στους λεωφορειόδρομους», ήταν η ατάκα που είχε πει ο Ρεχάγκελ πριν μερικά χρόνια σε εκδήλωση προπονητών της ΟΥΕΦΑ, δείχνοντας την λατρεία που είχε ο κόσμος στο πρόσωπο του.
Μετά την δόξα... η γκρίνια
Η συνέχεια δεν ήταν αυτή που θα περίμενε ο κόσμος. Ίσως να τα μυαλά όλων μας να πήραν... αέρα μετά από την κατάκτηση του Euro και ζητούσαμε ακόμα περισσότερα.
Η Εθνική έχοντας μέτρια -σε πολλούς αγώνες- απόδοση, δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2006. Αποτελέσματα όπως αυτό με την Αλβανία στα Τίρανα (ήττα με 2-1 στην πρεμιέρα των προκριματικών), αλλά και με την Ουκρανία (εντός έδρας ήττα με 1-0) έκαναν τον κόσμο να «αφαιρέσει το αλάθητο» από τον Ρεχάγκελ, ασκώντας του πολλές φορές δριμεία κριτική.
Η μη συμμετοχή της ομάδας στο Μουντιάλ της Γερμανίας στεναχώρησε πολύ τον Ρεχάγκελ, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να πάει στην πατρίδα του και να δείξει μπροστά στους συμπατριώτες του αυτά που μπορεί να κάνει. Ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση τα 9 χρόνια που έμεινε στην Εθνική.
Η άσχημη περιπέτεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (2 ήττες από Βραζιλία και Ιαπωνία και μία ισοπαλία με το Μεξικό) ήταν απλώς μία ακόμα κακή στιγμή, αλλά μπροστά στον αποκλεισμό από το Μουντιάλ ήταν... τίποτα.
Τρεις ήττες και έξω
Ο Ρεχάγκελ βρισκόταν πολύ εύκολα στο στόχαστρο του Τύπου για τις επιλογές του και για τον τόπο που στήνει την ομάδα. Του καταλόγιζαν ακόμα πως λείπει πολύ καιρό στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Το ξέσπασμα του ήρθε πριν από το ματς με την Μολδαβία, για τα προκριματικά του Euro 2008.
«Θέλετε να καλέσετε εσείς τους παίκτες ή να τους καλέσω εγώ; Και πριν το ματς με την Μολδαβία, δημιουργήσατε αρνητικό κλίμα. Ο κόσμος διαβάζει τις εφημερίδες κι αυτά που γράφετε εσείς. Έχω την απόλυτη ευθύνη, εγώ καλώ τους παίκτες κι εκεί μένουμε. Εγώ έχω την απόλυτη ευθύνη. Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούν μέσω δημοσιογράφων να φέρουν κάποιους παίκτες στην Εθνική, όμως εγώ καλώ αυτούς που πιστεύω και μπορώ να το δικαιολογήσω με αθλητικά κριτήρια.
Είχε γραφτεί πριν μερικές μέρες ότι είναι σίγουρο πως κάποιος παίκτης θα κληθεί στην Εθνική ομάδα. Πού το ξέρατε εσείς; Μετά γράψατε ότι ο Τοπαλίδης επηρεάζει τον προπονητή και θέλω να πάρω θέση γι' αυτό. Μόνο η γυναίκα μου μπορεί να με επηρεάσει, κανείς άλλος. Πρέπει να καταλάβετε ότι εγώ είμαι ο Ότο Ρεχάγκελ. Ίσως δεν λειτουργώ όπως θα θέλατε εσείς, αλλά εγώ είμαι ο Ότο Ρεχάγκελ, έτσι λειτουργώ».
Η Εθνική πάντως κατάφερε να φτάσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Euro, το 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Μάλιστα, στα προκριματικά κέρδισε εκτός έδρας την Τουρκία (0-1), κάνοντας ένα από τα καλύτερα της παιχνίδια. Οι πάντες ήλπιζαν πως η ομάδα θα πάει πολύ καλά και πως θα μπορέσει να φανεί αντάξια του τίτλου που είχε κατακτήσει πριν από 4 χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.
Παίζοντας πολύ αμυντικά (δέχτηκε πολλές φορές την κριτική του ξένου Τύπου, που τον περίμενε στην γωνία μετά το Euro 2004), η «Γαλανόλευκη» έκανε τρεις ήττες απέναντι σε Σουηδία, Ρωσία και Ισπανία, απογοητεύοντας τους πάντες.
Στο Μουντιάλ με γκρίνια
Οι κριτικές μπορεί να συνεχίστηκαν (ίσως όχι στον ίδιο βαθμό), αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να τερματίσει δεύτερο στον όμιλο του και να παίξει την πρόκριση του σε αγώνες μπαράζ με την Ουκρανία.
Οι διεθνείς, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Ρεχάγκελ κατάφεραν να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο (έπιασαν πολύ καλή απόδοση στο Ντόνετσκ όπου η Ελλάδα πήρε την «χρυσή» νίκη με το γκολ του Σαλπιγγίδη) και πήραν το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ.
Τα υπόλοιπα λίγο πολύ είναι γνωστά. Απογοήτευση από την εμφάνιση της ομάδας στα φιλικά, μεγάλη στεναχώρια από την απόδοση των διεθνών στο ματς με την Ν. Κορέα, και κατακραυγή από τον ελληνικό και ξένο Τύπο.
Για μία ακόμα φορά όμως ο Ρεχάγκελ έφερε... τα πάνω κάτω, έκανε τους παίκτες να πιστέψουν στους εαυτούς τους και σαν αποτέλεσμα είχαμε την πρώτη νίκη της Εθνικής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Όλη αυτή η αναδρομή μας οδηγεί σε ένα πολύ απλά συμπέρασμα. Ο Γερμανός, ήρθε να μας μεταμορφώσει και τα κατάφερε. Μας έκανε αναγνωρίσιμους παγκοσμίως, δίνοντας μας επιτυχίες που κανείς μας δεν γνωρίζει αν θα τις ξαναζήσουμε ποτέ.

Για τον λόγο αυτό του χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ.
Danke herr Oto

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
* Είναι ο μακροβιότερος προπονητής που έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής.
* Κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.
*Η Εθνική πήρε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ, πετυχαίνοντας και τα πρώτα της γκολ
* Με τον Ρεχάγκελ στον πάγκο η Εθνική έδωσε δύο συνεχόμενες χρονιές το «παρόν» στο Euro.
* Κέρδισε δύο φορές την Πορτογαλία στην ίδια διοργάνωση (Euro) το 2004.
* Κέρδισε για πρώτη φορά την Τσεχία (στον ημιτελικό του Euro 2004).
* Κέρδισε για πρώτη φορά την Ισπανία (στα προκριματικά του Euro 2004).
* Κέρδισε ύστερα από 55 χρόνια την Τουρκία (στην προκριματική φάση του Euro 2008).
* Κέρδισε για πρώτη φορά εκτός έδρας τη Ρουμανία (σε φιλικό παιχνίδι το 2002).
* Κέρδισε για πρώτη φορά εκτός έδρας τη Σουηδία (σε φιλικό παιχνίδι το 2003).


Δεν υπάρχουν σχόλια: