Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Η τελευταία δημοσκόπηση για το 2008 ήταν εκείνη της GPO και έδειχνε ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός αποτελούσε μονόδρομο για το κυβερνών κόμμα. Τώρα, στις αρχές του 2009, η πρώτη δημοσκόπηση ήταν και πάλι της GPO και δείχνει (έστω ως πρώτη αντίδραση) πως ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε ο Κώστας Καραμανλής έχει γίνει ευνοϊκά αποδεκτός από την κοινή γνώμη.
Για τον Κώστα Καραμανλή το στοίχημα του τωρινού ανασχηματισμού ήταν κρισιμότατο. Η θετική του προσωπική εικόνα ισορροπούσε επικίνδυνα με την προβληματική κυβερνητική του εικόνα. ʼρα η κυβερνητική εικόνα έπρεπε να αλλάξει. Αλλιώς θα συμπαρέσυρε την προσωπική του εικόνα, που αποτελούσε και το τελευταίο ανάχωμα στην επικίνδυνη διολίσθηση της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
Ο τανασχηματισμός θα έπρεπε να δημιουργεί την αίσθηση ότι έχει εισακουσθεί η κοινή γνώμη. Ότι είναι τολμηρός. Χωρίς να απεμπολεί στοιχεία κυβερνητικής σταθερότητας. Τα μέτωπα ήταν πολλά και φορτισμένα: Η οικονομία. Η δημόσια τάξη. Η παιδεία. Τα φορτία ζητημάτων αιχμής όπως το Βατοπαίδιο, όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη. Οι πρώτες αντιδράσεις στον ανασχηματισμό είναι ξεκάθαρες: Σύμφωνα με την GPO, το 47% (με 47,2% να εκφράζουν την αντίθετη άποψη) τον αντιμετωπίζει θετικά. Θετικές κρίσεις εκφράζει το 81% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και αρκετά υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (από 20% έως και 37%).
Παράλληλα οι θετικές κρίσεις για τον Πρωθυπουργό μετά τον ανασχηματισμό βρίσκονται στο 45,5%, σημειώνοντας βελτίωση 4% από την προηγούμενη μέτρηση. Θετικά για τον Κώστα Καραμανλή εκφράζεται το 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 14% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια έρευνα δείχνει υψηλά ποσοστά που επιθυμούσαν την αντικατάσταση του Γιώργου Αλογοσκούφη (61,3%), ενώ η πλειοψηφία (53,6%) επικροτεί την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου ως Υπουργού Οικονομικών. Θετικά για τον τελευταίο εκφράζεται το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 51,5% εκείνων του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί επίσης ότι το 62,3% επικροτεί την αλλαγή στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ το 64,4% εκφράζεται θετικά για την επιστροφή Σαμαρά στην κυβέρνηση.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Πρώτον, αποδοχή του νέου σχήματος και άρα αποδοχή της αίσθησης ότι σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα.
Δεύτερον, ενίσχυση της εικόνας του Πρωθυπουργού που μέσα από τη «νέα ομάδα» του ισχυροποίησε τις βάσεις της εικόνας του οι οποίες κινδύνευαν.
Τρίτον, βελτίωση της «οικονομικής» εικόνας της κυβέρνησης, σε ένα πεδίο που είχε καταστεί ευάλωτη.
Τέταρτον, αποδοχή της κρίσιμης αλλαγής στο Υπουργείο Παιδείας.
Πέμπτον, ευρύτερη αποδοχή των κινήσεων και επιλογών του Πρωθυπουργού πέρα από τα όρια της ΝΔ.
ΠΗΓΗ: http://www.sofokleous10.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: