Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Mr MIG: H ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ 5 ΔΙΣ. ΚΑΙ… Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Οι «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» που έβλεπε ο Mr MIG από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξαφνικά… θόλωσαν και ο Α. Βγενόπουλος έγινε ο πρώτος επικεφαλής εισηγμένου ομίλου στον πλανήτη που, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να «μαζέψει» ανά πάσα στιγμή 5 δις. ευρώ, αλλά... προτιμά να το αναβάλει!
Την ίδια ώρα, οι μέτοχοι του Ομίλου της MIG βλέπουν τον χαρισματικό ηγέτη τους να αγωνιά για ένα βούλευμα δικαστικού συμβουλίου για την παλιά υπόθεση των δομημένων ομολόγων, που μπορεί να τον στείλει στο ακροατήριο με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, εις βάρος του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν χθες (στο «Βήμα της Κυριακής»), ο κ. Βγενόπουλος μπέρδεψε και τους πιο καλοπροαίρετους παρατηρητές. «Δεν είναι πρόβλημα να βρούμε τα λεφτά», ανέφερε, «αλλά τι θα τα κάνουμε. Το ποσό των 5 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθεί. Απλώς η οικονομική κρίση διατηρεί θολό το επενδυτικό τοπίο και ως εκ τούτου δεν θέλουμε να βρεθούμε με τόσα μετρητά χωρίς να ξέρουμε τι θα αγοράσουμε. Υπάρχουν επεκτατικά σχέδια στον τομέα των τραπεζών, υπάρχει ρευστότητα στην εταιρεία και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη με την αύξηση, αλλά προς το παρόν δεν είμαστε κοντά σε κανένα deal. Κάθε ημέρα βρισκόμαστε προ εκπλήξεων και περιμένουμε να δούμε τελικά πού υπάρχουν πραγματικές αξίες για να βάλουμε τα λεφτά μας».
Με τις δηλώσεις του, ο κ. Βγενόπουλος προϊδέασε για αναβολή της αύξησης, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και ενώ ήδη η αύξηση έχει εγκριθεί από το δ.σ. του ομίλου (30/9/2008) και τη γενική συνέλευση των μετόχων (24/11/2008), ενώ έχει επιλεγεί και «φανταχτερό» σχήμα αναδόχων.
Ξαφνικά, όμως, ο διορατικός deal-maker κ. Βγενόπουλος διαπιστώνει ότι το επενδυτικό τοπίο είναι θολό και δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρει «πραγματικές αξίες»! Ξεχνά, φαίνεται, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου το δ.σ. της MIG ανακοίνωνε (με κεφαλαία στοιχεία…) την «ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ», με στόχο «ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ».
Σήμερα, η αξία των τραπεζών που εντάσσονται στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ φθάνει τα 17,853 δις. ευρώ. Δηλαδή, η MIG με τα 5 δις. ευρώ και το 1 δις. που έχει ήδη στα ταμεία της, μπορεί να πάρει το 1/3 των εισηγμένων τραπεζικών μετοχών (το παράδειγμα, ασφαλώς, είναι θεωρητικό). Παρά τον εξευτελισμό των κεφαλαιοποιήσεων, όμως, ο κ. Βγενόπουλος σήμερα δεν «βλέπει» ευκαιρίες!
Επειδή θα ήταν τουλάχιστον αξιοπερίεργο να μην επιθυμεί ένας “deal-maker” τόση ρευστότητα, όταν όλες οι αξίες έχουν «γονατίσει» από την κρίση, αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν και ορισμένες άλλες «λεπτομέρειες», που «φρενάρουν» τον κ. Βγενόπουλο:
- Η τιμή της μετοχής της MIG, παρά τις προσπάθειες «αναστύλωσης», παραμένει πεισματικά καθηλωμένη χαμηλότερα από τα 3 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης έχει εξαγγελθεί ότι θα κινείται μεταξύ 5 και 6 ευρώ –ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε το φθινόπωρο ένα εκατομμύριο μετοχές έναντι 4,3 ευρώ και σήμερα χάνει γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ από την τοποθέτησή του…
- Οι επενδυτές από το Ντουμπάι, βασικός «πυλώνας» του οικοδομήματος της MIG, έχουν τα δικά τους προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακών ζημιών από την κρίση και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεσμεύσουν πρόσθετα κεφάλαια στην MIG –γι’ αυτό και η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι η αύξηση θα προχωρήσει (;) με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματα συμμετοχής τους.
- Ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν (θεωρητικά…), δεν βρίσκονται όμως αρκετά κοντά στα χέρια του Mr MIG. Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι τραπεζίτες, με τη βοήθεια του Δημοσίου, αντιμετωπίζουν τα πιεστικά τους προβλήματα και ουδείς δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για φιλική εξαγορά από την MIG –το αντίθετο, μάλιστα… Ο κ. Βγενόπουλος, παίρνοντας τα «πικρά» μαθήματα από τις προσπάθειες του για επιθετικές εξαγορές, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.
Την ίδια ώρα που η πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για… διάνοιες, ο κ. Βγενόπουλος απολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν της Κυριακής», για την παλιά υπόθεση της πώλησης δομημένων ομολόγων στο ΤΑΞΥ από την Marfin Bank, σε τιμές πολύ υψηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται τώρα να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον Mr MIG στο ακροατήριο, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, πιθανόν και σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου, στις οποίες είχε αναφερθεί στο πρώτο του πόρισμα ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Γρ. Πεπόνης.
Το σκέλος του πορίσματος Πεπόνη που αφορά την Marfin Bank μπορείτε να διαβάσετε σήμερα στο “Sofokleous10.gr”.
ΠΗΓΗ: http://www.sofokleous10.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: