Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή των AC/DC - Bon Scott Rock In Piece


Bon Scott Rock In Piece
19 - 2 - 1980 19- 2 - 2010

Αφιέρωμα του aek365.gr για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή των AC/DC


Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα αλλά κανείς δεν έχει ξεχάσει. Οι τυχεροί που έζησαν τους ΑC/DC με τον... κανονικό τους τραγουδιστή, αυτοί που τον γνώρισαν από τα τραγούδια του χωρίς όμως να προλάβουν να τον ζήσουν ζωντανό και εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν μετά τον θάνατο του αλλά μεγάλωσαν με τα τραγούδια που τραγούδησε με την μοναδική, τόσο διαφορετική του φωνή. Ο Βοn Scott που σαν σήμερα πριν τριάντα χρόνια έφυγε από την ζωή άδικα και άδοξα ξαπλωμένος στο κάθισμα ενός αυτοκινήτου σε μια γειτονιά του Λονδίνου θα είναι πάντα 33 ετών. Πάντα νέος, πάντα τρελός, πάντα μοναδικός. Αφημένος πάντα εκεί. Στις εποχές που το ροκ ήταν πρώτα και πάνω από όλα τρόπος ζωής για αυτούς που το έπαιζαν κι αυτούς που το άκουγαν κι αυτός ο τρόπος στοίχιζε πολλές φορές ακόμα και την ζωή στα μεγάλα αστέρια. Τριάντα χρόνια μετά σήμερα και αύριο σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου εκατομμύρια άνθρωποι θα πιουν ένα ποτό στην μνήμη του και θα ακούσουν κάποια τα τραγούδια των AC/DC που τον έχασαν πάνω στο καλύτερο σημείο. Η ζωή συνεχίστηκε. Ο ΒΟΝ έφυγε αλλά θα είναι εδώ πάντα όπως λίγοι εκλεκτοί τα καταφέρνουν. Δεν είναι από τα συνηθισμένα θέμα του aek365.gr και σίγουρα δεν είναι για όλους. Και δεν είναι ένα συνηθισμένο αφιέρωμα. Δεν είμαστε επαγγελματίες του χώρου, δεν ζούμε γράφοντας για μουσική. Είμαστε οπαδοί. Είναι ένα οπαδικό αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο που ήταν από αυτούς που μας μεγάλωσαν με την φωνή του και όσα χρόνια ζούμε σίγουρα ο ΒΟΝ θα συνεχίσει να είναι παρών στο σάουντρακ της ζωής μας. Εκτός από τα στοιχεία που θα διαβάσετε παρακάτω για την ζωή του, διαβάστε ΕΔΩ και την συνέντευξη του τελευταίου ανθρώπου που τον είδε ζωντανό τα χαράματα της 19ης Φεβρουαρίου του 1980 και εδώ ένα προσωπικό κομμάτι για τον ΒΟΝ μέσα από τα δικά μας μάτια. Δεν περιέχει στοιχεία για το συγκρότημα και την δισκογραφία του. Υπάρχουν παντού και όποιος θέλει μπορεί να τα βρει. Εχουμε ρίξει το βάρος μόνο στον ΒΟΝ προσπαθώντας να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες ιστορίες ή λεπτομέρειες της ζωής του που είναι άγνωστες. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει μια μικρή, γιατί θα έπρεπε να τα βάλουμε όλα, προσωπική συλλογή φωτογραφιών και τραγουδιών. Οποιος θέλει μπορεί να προσθέσει τα δικά του μέσα από τα μηνύματα ή με μέιλ στο kelefa21@gmail.com και θα φροντίσουμε να δημοσιευτούν. LET THERE BE LIGHTS, LET THERE BE SOUND, LET THERE BE AC/DC...

Στις 9 Ιουλίου 1946, ο Ronald Belford (Bon) Scott γεννήθηκε στη πόλη Kirriemuir, στη κομητεία του Angus, στη νοτιοανατολική Σκωτία, από την Isa (Isabelle Cunningham Mitchell) και τον Chick (Charles Scott)
1952 - η Isa και ο Chick, μαζί με τους γιους τους Bon και το μικρότερο αδερφό του Derek μεταναστεύουν στη Μελβούρνη. Ο Bon παρακολουθεί το σχολείο Sunshine Primery School

1953 - ένας αδελφός φτάνει για τον Bon και τον Derek, ο Graeme Scott

1956 - η οικογένεια Scott μετακομίζει στο Fremantle στη δυτική Αυστραλία. Για το πρώτο έτος ζουν με ενοίκιο στο νότιο Fremantle, έως ότου βρίσκουν και αγοράζουν ένα σπίτι στη Harvest Road, στο βόρειο Fremantle.

1959 - ο Bon ξεκινά το Γυμνάσιο στο John Curtin Senior High.

1961 - Αφού εγκατέλειψε το σχολείο, ο Bon κάνει διάφορες εργασίες. Σε ένα αλιευτικό σκάφος, σε ένα κήπο που οδηγεί ένα τρακτέρ, και ως μαθητευόμενος μηχανικός.

1964 - Σχηματιζει την πρώτη του μπάντα, τους Spektors μαζί με με τους Wyn Milson και John Collins. Ο Bon είναι ο ντράμερ και τραγουδά περιστασιακά. Οι Spektors παίζουν σε τοπικά gigs και στις λέσχες νεολαίας. Οι ραδιοσταθμοί του Perth 6PR και 6KY επίσης τους παίζουν αρκετά

1965 - ο Bon εργαζόταν στο Fremantle ως ταχυδρόμος.

1966 -Ο Bon αρχίζει να παίρνει σοβαρά τη μουσική του. Αυτός και ο Vince Lovegrove, άλλο ένα τέκνο του Fremantle και φίλος του, που είναι ακόμα στην παγκόσμια βιομηχανία μουσικής σήμερα, φτιάχνουν τους The Valentines.

1967 -Έπαιξαν support για τούς Easybeats στο Perth. Aπό εδώ άρχισε η επαγγελματική σχέση του Bon με τον George Young των Easybeats. Ο George είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Malcolm και του Angus Young. Ο Bon κράτησε στενή επαφή με την οικογένειά του και επέστρεφε στο σπίτι σε οποιαδήποτε ευκαιρία.

1970 - 1 Αυγούστου οι The Valentines χώρισαν και o Bon μπαίνει σε ένα γκρούπ από το Sydney, τούς Fraternity. Τον Νοεμβρίο του 1970 οι Fraternity μετακόμισαν στη Νότια Αυστραλία στην Αδελαΐδα.

1971 - οι Fraternity στις 31η Ιανουαρίου έπαιξαν support στους Black Sabbath στο αυστραλιανό φεστιβάλ της προοδευτικής μουσικής στη Myponga στη Νότια Αυστραλία. Στις 8 Απριλίου έπαιξαν για τους Deep Purple στην Αδελαΐδα μαζί με τους Free. Τον Οκτώβριο άνοιξαν για τον Jerry Lee Lewis στο στάδιο Apollo στην Αδελαΐδα.

1972 - στις 24 Ιανουαρίου ο Bon Scott παντρεύτηκε τη Irene Thornton.

Το Μαΐου του 1972 ξεκίνησαν για την Αγγλία σε ένα tour που δεν θα διαρκούσε πολύ. Για τους πρώτους 6 μήνες δεν ολοκλήρωσαν τίποτα. Θα ήταν μια καλύτερη κίνηση να είχαν πάει στην Αμερική όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Στα τέλη του 1972 έπαιξαν στο Bournemouth Odeon UK.

1973 - οι Fraternity άλλαξαν το όνομά τους σε Fang, κατόπιν έπαιξan μερικά gigs ως support για τους Geordie που είχαν τον Brian Johnson ως αρχηγό τους. Ο Bon αναχώρησε από τους Fraternity στις αρχές του 1974.

1974 - Ο Bon επέστρεψε στην Αδελαΐδα και άρχισε τα δουλεύει με φορτηγά εργασίες φόρτωσης στις εγκαταστάσεις λιπάσματος Wallaroo. Ο Bon έμεινε κοντά στη μουσική με τους Mount Lofty Rangers. Μια νύχτα μετά από τις πρόβες, πήγε για μερικά ποτά. Μια διαφωνία με έναν φίλο εμφανίστηκε και φεύγοντας απογειώθηκε με υψηλή ταχύτητα με τη μηχανή του. Συμμετείχε σε ένα φρικιαστικό ατύχημα που παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Ο Bon ήταν σε ένα κώμα για τρεις ημέρες. Η Irene παρέμενε συνέχεια στο πλευρό του. Η Isa ταξιδεύει από το Περθ για να βοηθήσει τη Irene να τον φροντίσει. Όταν ανακτεί τις δυνάμεις του, ο Bon και η Irene πήραν χωριστούς δρόμους. Χώρισαν τελικά το 1978 αλλά παρέμειναν σε επαφή πάντα

Μέσω του Vince Lovegrove ο Bon γνωρίζεται με τον Angus και τον Malcolm Young που ψάχνουν έναν νέο βασικό τραγουδιστή για το γκρούπ τους, τους AC/DC. Είχαν τελειώσει με τον αρχικό βασικό τραγουδιστή των AC/DC τον Dave Evans, και έτσι στον Bon προσφέρεται η θέση τον Σεπτέμβριο του 1974.

Στις 5 Οκτωβρίου του1974 ο Bon παίζει το πρώτο gig του με τους AC/DC στη Νότια Νέα Ουαλία.

1975 - Τον Απριλίου οι AC/DC έκαναν την πρώτη από μια σειρά πολλών εμφανίσεών τους στην αυστραλιανή μουσική εκπομπή Countdown εκτελώντας το "Baby please don't go".

Μεγάλη εντύπωση έκανε η εμφάνιση του Bon με κοριτσίστικη σχολική στολή και ένα τσιγάρο στο χέρι.

Μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου εκτέλεσαν περίπου 170 συναυλίες, μερικές φορές δύο ή τρία σε μια ημέρα

1976 - Στις 23 Φεβρουαρίου ο ροκ ύμνος «It's a long way to the top» φιλμάρεται πάνω σε ένα κινούμενο ανοιχτό φορτηγό κρεβατιών που οδηγεί κάτω από την οδό Swanson Street στη Μελβούρνη όπου συνοδεύθηκαν από μέλη των The Rats of Tobruk pipe band. Το 1976 θα έστελνε τους AC/DC στον κόσμο με έναν εκτενή γύρο της Αγγλίας και της Ευρώπης, που αρχίζει στο Λονδίνο τον Απρίλιο και που φθάνει πίσω στην Αυστραλία το Νοέμβριο.

1977-Το Μαΐου ο μπασίστας Mark Evans έφυγε από τους AC/DC και αντικαταστάθηκε από τον Cliff Williiams. Τον 1977 ξεκίνησαν το πρώτου αμερικάνικο γύρο τους που άρχιζε στο Αμαρίλο του Ώστιν στο Τέξας. Αυτό ήταν η έναρξη της παγκόσμιας φήμης τους.

1978 - τον Απρίλιο το βαρύ πρόγραμμα των συναυλιών τους συνεχίζεται σε όλο την Αγγλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

1980 - 19η Φεβρουαρίου. Είχαν αρχίσει ακριβώς να συγκεντρώνουν τα οφέλη της σκληρής δουλειάς τους όταν χτύπησε η τραγωδία στο Λονδίνο. Ο Bon βρέθηκε νεκρός σε ένα αυτοκίνητο έξω από το 67 Overhill Road, East Dulwich μετά από μια έντονη νύχτα. Η επίσημη αιτία θανάτου του είναι οξεία οινοπνευματώδης δηλητηρίαση - θάνατος από ατύχημα. Ο Bon ήταν 33 χρονών όταν έφυγε μακριά μας.

το 1980 ήταν ένα κακό έτος για τη βιομηχανία του θεάματος και της διασκέδασης. Αυτή τη χρονιά ''έφυγαν'' οι : Bon Scott (Ronald Belford Scott), Alfred Joseph Hitchcock,
John Winston Lennon, Peter Sellers (Richard Henry Sellers), Steve McQueen, Jimmy Durante, John Henry Bonham.

Mετά θάνατο


-Το 1974 ο Bon έκανε τα φωνητικά για το τραγούδι Round and Round and Round το οποίο κάπου καταχωνιάστηκε έως το 1996 όταν νέα μουσική προστίθεται σε αυτό και εκδίδεται σε CD.

-Το 2003 οι AC/DC μαζί με τον Bon Scott μπήκαν στο The World Rock 'n' Roll Hall of Fame. Ο Bon αντιπροσωπεύθηκε από δύο ανηψιούς του

-Το Μάρτιο του 2004 προβλήθηκε στους κινηματογράφους (μόνο στην Αυστραλία) η ταινία Thunderstruck. Ήταν μια ιστορία 5 φανατικών οπαδών των AC/DC και φίλων όπου έχουν δώσει μια υπόσχεση ο ένας στον άλλον. Αν μέχρι τα 40 τους πεθάνει κάποιος από αυτούς οι υπόλοιποι θα θάψουν τις στάχτες του δίπλα από τις στάχτες του ινδάλματος τους Bon Scott.

-Επίσης το 2004 ο Bon ήταν ψηφισμένος ο #1 Frontman all the time από το περιοδικό Classic Rock σε μια λίστα για τους κορυφαίους 100.

-Στις 5 Φεβρουαρίου 2005 για να δώσουν έμφαση στην ερχόμενη 25η επέτειο του θανάτου του Bon Scott, αναβίωση της διάσημης ταινίας του 1976 με τους AC/DC στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που οδηγεί στη Swanson Street στη Μελβούρνη οργανώθηκε, μέσω των οδών του Fremantle. Το γκρούπ που χρησιμοποιήθηκε για να εκτελέσει αυτήν την ιστορική περίπτωση ήταν οι Riff Raff - το καλύτερο tribute band των AC/DC της δυτικής Αυστραλίας.

-Στις 19 Φεβρουαρίου - μια επιμνημόσυνη δέηση για να τιμήσει την μνήμη 25 ετών του Bon Scott που περνούν έγινε στο νεκροταφείο Fremantle. Μέχρι 1000 φίλοι και οπαδοί έφτασαν για να υποβάλουν τα σέβη τους στο ήρωα τους. Η Costal Pipe Band ήταν εκεί για να παίξει μια σειρά προς τιμή του Bon. Υπήρχαν 20 αυλητές και 10 τυμπανιστές. Το φινάλε ήταν ένα drum σόλο αποκαλούμενο 'The AB-salute Salute Drum Tribute to Bon Scott'. Κανένα ζευγάρι μάτια δεν έμεινε στεγνό εκείνη τη στιγμή

-Τον Σεπτέμβριο το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστραλίας ονόμασε τη περιοχή του τάφου του Bon Scott ως «Εθνική Κληρονομιά και Πολιτιστικό Εικονίδιο». Αυτό είναι το πρώτο σύγχρονο εικονίδιο που προστίθεται σε έναν κατάλογο που διατηρείται παραδοσιακά για τα κτήρια και τα σπίτια. Είναι ο πιο επισκέψιμος τάφος της Αυστραλίας

- Στις 7 Ιουλίου 2006 τη μέρα όπου θα ήταν τα 60α γενέθλια του Bon Scott, το Διοικητο Συμβούλιο των Μητροπολιτικών Νεκροταφείων έκανε ολοκληρωμένες εργασίες αποκατάστασης στη περιοχή του τάφου του Bon Scott. Αυτές αποτελούνταν από μια αψίδα του Bon Scott , μια αναμνηστική πύλη εισόδου και ένα νέο μαύρο συγκεκριμένο μονοπάτι. Η πραγματική επιτάφια πέτρα δεν πειράχτηκε και είναι ακόμα τοποθετημένη στην αρχική θέση που έχει καταλάβει από το 1980.
Στη πόλη του Fremantle κάθε Κυριακή κάνει την εμφάνισή του το Highway to Hell tour. Είναι μια διαδρομή 90 λεπτών και περνάει από τα σημεία που έχουν παίξει κάποιο ρόλο στη ζωή του Bon. Ξεκινάει από το σημείο που έχει στηθεί το άγαλμά του, τη γειτονιά που μεγάλωσε, τα σχολεία του, την φυλακή του Fremantle και φυσικά το Τάφο του. Γίνονται 3 διαδρομές κάθε Κυριακή στις 12:00 14:00 16:00. ΕΔΩ το λινκ για όποιον βρεθεί κάποια μέρα στο Fremantle...

Δεν υπάρχουν σχόλια: