Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΕΡΧΟΝΤΑΙ (2) «ΚΑΝΟΝΙΑ» ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δύο ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας ως αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν αντασφαλισμένες σε πολυεθνικά μεγαθήρια τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους έχει εξανεμιστεί. Ταυτόχρονα είναι κοινό μυστικό ότι οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου αντιμετώπισαν πάντα πρόβλημα με τα περίφημα αποθεματικά τα οποία σήμερα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν εξανεμιστεί καθώς η διεθνής κρίση πλήττει το σύνολο της ελληνικής αγοράς του ασφαλιστικού κλάδου.
Τα πρώτα εμφανή στοιχεία έγιναν ορατά στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, κυρίως με τη μείωση των πωλήσεων ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής - πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα κι όχι για τα συνταξιοδοτικά εγγυημένης απόδοσης -, αλλά και τον σημαντικό περιορισμό των αποδόσεων των επενδύσεων.
Αν και οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην ελληνική αγορά δεν είναι εκτεθειμένες σε «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αρκετές εξ αυτών έχουν κάνει επενδυτικές τοποθετήσεις σε ομόλογα που την προηγούμενη περίοδο είχαν υψηλές αποδόσεις (π.χ., 20% και άνω) χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ή άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, που όμως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση έχουν απαξιωθεί. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, οι πωλήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής την τελευταία περίοδο είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 25%. Και από διάφορες πλευρές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το 2009 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Προς το παρόν οι διοικήσεις διαφόρων εταιρειών έχουν αποδυθεί σε προσπάθειες «άσκησης ψυχραιμίας» στα δίκτυά τους και ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι η εφαρμογή μιας συντηρητικής εμπορικής, διοικητικής και επενδυτικής πολιτικής θα τους δώσει τη δυνατότητα να περάσουν μόνο με «αμυχές» την επικείμενη οικονομική ύφεση. Είναι αλήθεια όμως ότι στη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων θα δοκιμαστούν οι στρατηγικές επιλογές όλων των εταιρειών.
Οι αποδόσεις των επενδύσεων αρκετών επιχειρήσεων φαίνεται ότι εφέτος θα είναι αρνητικές - τα αποτελέσματα του εξαμήνου ορισμένων μεγάλων εταιρειών είναι ενδεικτικά. Ως εκ τούτου θα επηρεαστούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008, αλλά και οι προοπτικές για το 2009 κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Αλλά και η μείωση έγκρισης των στεγαστικών δανείων, στην οποία ήδη έχουν προχωρήσει οι τράπεζες - στην παρούσα φάση βεβαίως τα έχουν παγώσει, αλλά και στη συνέχεια θεωρείται βέβαιο ότι θα τα περιορίσουν σημαντικά - θα έχει επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά.
Οπως είναι γνωστό, υποχρεωτικά με τη χορήγηση του στεγαστικού δανείου η τράπεζα υποχρεώνει τον δανειολήπτη να κάνει και ασφάλιση της κατοικίας. Τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά προγράμματα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και σε ορισμένες περιπτώσεις συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της κερδοφορίας ορισμένων επιχειρήσεων.
Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των προγραμμάτων θα μειωθεί σημαντικά με προφανείς επιπτώσεις. Το κλίμα γενικευμένης οικονομικής ανασφάλειας, θεωρούν οι ίδιες πηγές, θα επηρεάσει και την παραγωγή των ασφαλιστικών προγραμμάτων Υγείας, πιθανόν όμως όχι σε μεγάλο βαθμό. Ετσι, η μείωση των εσόδων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι σοβαρά.

ΠΗΓΗ www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: