Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΟΙ ΕΜΙΡΗΔΕΣ ΤΗΣ MIG!

Ξεπέρασαν το ΑΕΠ της χώρας τα χρέη των εταιρειών, προειδοποιεί για κίνδυνο σοκ ο οίκος Moody's
Στα ύψη το κόστος ασφάλισης χρεογράφων του εμιράτου
«Εκατόμβη» απωλειών της Dubai World από επενδύσεις σε μετοχές, σύμφωνα με τους Financial Times
Καλούνται τώρα να πληρώσουν και 1 δις. ευρώ για την πολυδιαφημισμένη αύξηση του Α. Βγενόπουλου...
Δυο εβδομάδες πριν κληθούν οι μέτοχοι της Marfin Investment Group, με πρώτους τους εμίρηδες από το Ντουμπάι, να καλύψουν μια ακόμη γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου, η «φούσκα» του εμιράτου αποδεικνύεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων διεθνών Μέσων, ότι είναι έτοιμη να... σκάσει, μετατρέποντας τους εμίρηδες σε... κακομοίρηδες.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος προανήγγειλε με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες μια αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, την ώρα που για πολύ μικρότερα ποσά... σφάζονται πολυεθνικοί γίγαντες στα πόδια των επενδυτών -είναι χαρακτηριστικό, ότι για πολύ λιγότερα κεφάλαια, η Goldman Sachs έστρωσε... χαλιά στον Γουώρεν Μπάφετ! Μάλιστα, έσπευσε να προαναγγείλει και τιμή διάθεσης 6 ευρώ, ενώ ήδη η μετοχή της MIG διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών τουλάχιστον 30% χαμηλότερα.
Ο κ. Βγενόπουλος φρόντισε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα... εποικοδομητικής ασάφειας σχετικά με τις προθέσεις των εταίρων του από το Ντουμπάι, που κατέχουν σχεδόν 20% των μετοχών της MIG και καλούνται να τοποθετήσουν στην αύξηση ποσό που πλησιάζει στο 1 δις. ευρώ, αν θέλουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους. Προς το παρόν, μάλιστα, η Dubai Investment Group, βραχίονας επενδύσεων της Dubai World, δεν έχει ανακοινώσει αν θα καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί στην αύξηση κεφαλαίου.
Διεθνής αγωνία
Και ενώ το κοινό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσει πώς θα συγκεντρώσει τα 5 δις. ευρώ ο Mr MIG, για να εφαρμόσει το φιλόδοξο σχέδιό του για εξαγορές μεγάλων ελληνικών τραπεζών, τα εγκυρότερα διεθνή Μέσα μεταδίδουν κλίμα αγωνίας για την οικονομική κατάσταση του εμιράτου, που έχει υψώσει τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες του κόσμου, με τεράστια ποσά δανεισμού, καθώς τα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου τείνουν να... κάνουν φτερά, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων.
Οι διεθνείς ανησυχίες για την υπερχρέωση του Ντουμπάι, κυρίως δηλαδή των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών του, αλλά και για τις μεγάλες ζημιές από πολλές φιλόδοξες επενδύσεις τους, έχουν προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από το εμιράτο, πολύ πιο ανησυχητική από τις ανάλογες τάσεις που εμφανίζονται στις αγορές των άλλων κρατιδίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς το Ντουμπάι τώρα περιμένει να «ωριμάσουν» τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια των τελευταίων ετών και να αρχίσουν να αποδίδουν έσοδα.
Η «αιμορραγία» κεφαλαίων δεν σταμάτησε ούτε μετά την παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΑΕ, που προσέφεραν τις τελευταίες ημέρες εγγυήσεις για τις καταθέσεις και τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος. Το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι παραμένει ασταθές, ενώ το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς και η εκτίναξη του κόστους διεθνούς δανεισμού προκαλούν σοβαρή ανησυχία για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των υπέρογκων χρεών των εταιρειών του εμιράτου.
Την Δευτέρα, οι Financial Times αποκάλυψαν έκθεση του οίκου Moody's, που προκάλεσε ρίγη στις αγορές. «Το Ντουμπάι είναι ευάλωτο σε σοκ εξαιτίας του χρέους του, προειδοποιεί η Moody's», έγραφαν στο φύλλο της Δευτέρας οι Financial Times, στη δεύτερη σελίδα της έκδοσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στα οικονομικά προβλήματα των εμιράτων, φιλοξενώντας εύγλωττη φωτογραφία απελπισμένου Άραβα επενδυτή με παραδοσιακή ενδυμασία.
«Το Ντουμπάι μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια του Άμπου Ντάμπι και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να χρηματοδοτήσει το διογκούμενο χρέος του, με το οποίο πληρώθηκαν τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, τα τεχνητά νησιά του και οι αγορές μεριδίων σε τράπεζες παγκοσμίως», έγραψε την Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg, αναπαράγοντας το δημοσίευμα των FT.
Οφειλές 47 δισ. δολ.!
«Οι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες του Ντουμπάι (σ.σ.: μεταξύ των οποίων και η εταιρεία που εμφανίζεται ως βασικός μέτοχος της MIG) χρωστούν τουλάχιστον 47 δις. δολ., ποσό που υπερβαίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ντουμπάι, και θα συνεχίσουν να σωρεύουν χρέη με ταχύτερους ρυθμούς, όσο αναπτύσσεται η οικονομία, ανέφερε ο νεοϋορκέζικος οίκος αξιολογήσεων», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg.
«Αυτές οι εταιρείες που εδρεύουν στο Ντουμπάι έχουν γίνει μεγαλύτερες από το ίδιο το Ντουμπάι», δήλωνε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο κορυφαίος οικονομολόγος της National Bank του Άμπου Ντάμπι, δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του κρατιδίου. «Αν κάτι πάει στραβά με κάποια από αυτές τις εταιρείες, το Ντουμπάι δεν έχει τα μέσα για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες», πρόσθετε ο ίδιος. Αυτό φαίνεται ότι φοβούνται και στην αγορά των ασφαλίσεων χρεογράφων με credit default swaps έχει ανεβεί σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος ασφάλισης των χρεογράφων του Ντουμπάι, ξεπερνώντας και τις 600 μονάδες βάσης -λίγο πριν χρεοκοπήσει η Lehman Brothers το κόστος ασφάλισης των χρεογράφων της έφθανε τις 800 μονάδες βάσης.
Η Dubai World, βασικός μέτοχος της MIG, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ ότι έχει πληρώσει 5,1 δις. δολ. για ποσοστό σχεδόν 10% στην MGM Mirage του Κερκ Κερκόριαν. Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει από τα 84 στα 16,80 δολ. από τότε. Ανάλογες απώλειες είχε και η DP World, η μετοχή της οποίας έχει χάσει 55% φέτος στο Χρηματιστήριο του Ντουμπάι. Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ σημειώνεται ότι έχει υποκαταστήσει με δανεισμό τα έσοδα από πετρέλαιο που μειώνονται, με στόχο να επενδύσει στον τουρισμό και το χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Αν αντιμετωπίσει προβλήματα με τα δάνεια, το Ντουμπάι δεν θα μπορεί παρά να απευθυνθεί για βοήθεια στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, το οποίο συγκεντρώνει το 90% των πετρελαϊκών αποθεμάτων των Εμιράτων και στο οποίο εδρεύει το μεγαλύτερο sovereign fund στον κόσμο, η Abu Dhabi Investment Authority, με ενεργητικό που αποτιμάται μεταξύ 250 και 875 δις. δολ., σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντως, ο επικεφαλής του fund αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg την ανάλυση της Moody's.
6 ευρώ, πολλές απορίες...
Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει στην αγορά η απόφαση Βγενόπουλου να προαναγγείλει την τιμή διάθεσης των 6 ευρώ ανά μετοχή, θέτοντας ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε μια περίοδο πρωτοφανούς, μεταπολεμικά τουλάχιστον, παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι ο φιλόδοξος στόχος τέθηκε σκόπιμα, για να δημιουργηθούν προσδοκίες στην αγορά, που θα λειτουργούσαν σαν «ασπίδα» για τη μετοχή της MIG. Παρόλα ταύτα, η μετοχή υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κάτω και από τα 4 ευρώ, δημιουργώντας ζωηρές αμφιβολίες στην αγορά για τη δυνατότητα να «ευθυγραμμισθεί» η αγοραία τιμή με την τιμή διάθεσης στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ιδιωτική τοποθέτηση των νέων μετοχών της MIG.
Στα τέλη του μήνα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων για την έγκριση της αύξησης και στο μεταξύ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί αν ο κ. Βγενόπουλος έχει στο καπέλο του άλλο ένα... λαγό, για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του. Με το σημερινό κλίμα, πάντως, οι «λαγοί» στις αγορές βγαίνουν όλο και πιο δύσκολα...
(Έρευνα μας στο διαδίκτυο http://www.sofokleous10.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: