Η ΣΠΙΘΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - TRANSLATE THIS PAGE

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ

Το ΓΚΟΛΦ είναι ένα από τα αθλήματα που μπορεί να βοηθήσει το νησί μας, όσον αφορά τον Τουρισμό, επειδή στο λιβάδι του Ρόπα βρίσκετε ένα από τα 5 γήπεδα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τα άλλα 4 βρίσκονται στη Γλυφάδα Αττικής, στην Άφαντο της Ρόδου, στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής.
Για αυτό το λόγο αποφάσισα να ψάξω στο διαδίκτυο και να βρω την ιστορία του αθλήματος την οποία σας παραθέτω παρακάτω.

Η ιστορία του γκολφ αρχίζει στα μέσα του 15ου αιώνα στην ανατολική ακτή της Σκωτίας. Μερικοί ιστορικοί μας γυρίζουν πίσω στην αρχαία Ρώμη για να πιθανολογήσουν ότι το γκολφ των Ρωμαίων ήταν ένα παιχνίδι που ονομαζόταν paganica, το οποίοι οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι το διέδωσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόδρομος του παιχνιδιού θεωρείται το cambuca που παιζόταν στην Αγγλία στα μέσα του 14ου αιώνα και το jeu de mail που παιζόταν στην νότιο Γαλλία. Μία άλλη παραλλαγή του ήταν το chole το οποίο χρονολογείται στα μέσα του δεκάτου τετάρτου αιώνα και παιζόταν στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Η Ολλανδία διεκδικεί την πατρότητα του γκολφ. Η επιχειρηματολογία ανάγεται στο παιχνίδι κολβεν (kolven) ή kolf το οποίο παίχτηκε στην βόρεια Ολλανδία. Αλλά ενώ το όνομα του παιχνιδιού βοηθάει τη διεκδίκηση αυτή των Ολλανδών (kolf=golf), η ομοιότητα του παιχνιδιού προς το γκολφ είναι περιορισμένη.
Το παιχνίδι του γκολφ σε μια πρωτόγονη μορφή του άρχισε κατά βάση στη Σκωτία. Κατά μία θεωρία οι ψαράδες των ανατολικών ακτών της Σκωτίας επιστρέφοντας σπίτι βρήκαν ένα ευχάριστο τρόπο να περνάνε την ώρα τους με το να τοποθετούν στρογγυλά χαλίκια θάλασσας πάνω σε χορτάρι που εξείχε και να τα χτυπάνε προς τα μπρος με ξύλα-μπαστούνια. Με λίγη φαντασία μπορούμε να δούμε εδώ πως εμφανίζεται η έννοια του bunker στη πρωτόγονη μορφή του. Αυτή η απασχόληση εξελίχθηκε αργότερα στο γνωστό μας γκολφ.
Στο Saint Andrews αρχίζει να παίζεται το γκολφ στις αρχές του 16ου αιώνα και από εκεί να επεκτείνεται στο εσωτερικό της χώρας.
Παρά την δημοτικότητα του γκολφ θα έπρεπε να περάσουν 150 χρόνια πριν να γίνουν οι προσπάθειες για να αποκτήσει το παιχνίδι την κατάλληλη οργανωτική δομή.
Τα πρώτα γήπεδα γκολφ δεν ήταν σαν τα σημερινά. Δεν υπήρχαν greens για putting ούτε tees. Η τρύπα ήταν σαν ένα λάκκος ο οποίος περιείχε υγρή άμμο. Το πρώτο golf club για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα είναι το The Gentlemen Golfers of Leith που έγινε αργότερα the Honorable Company of Edinburg Golfers και ιδρύθηκε το 1744.
Καθώς το γκολφ γινόταν δημοφιλές εξαπλώθηκε αρχικά στις κάτω χώρες με τις οποίες οι Σκοτσέζοι είχαν εμπορικούς δεσμούς αλλά και στη Γαλλία και τελικά σε κάθε χώρα στον κόσμο.
Το 1888 αρχίζει η κατασκευή του πρώτου γηπέδου γκολφ στον βορρά των ΗΠΑ και τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε το St Andrew’s Golf Club. Το όνομα διαφέρει από το St Andrews της Σκωτίας από τη χρήση αποστρόφου. Το 1894 σχηματίζεται τοUnited States Golf Association από πέντε νέα golf-clubs.
Στον Καναδά το γκολφ είχε πιο αργή εξάπλωση αν και το πρώτο golf-club χρονολογείται το 1873. Στους Σκοτσέζους οφείλεται η εξάπλωση του γκολφ στην Άπω Ανατολή ιδιαίτερα στις χώρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Στην ηπειρωτική Ευρώπη το Golf Club de Pau Στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι το πιο παλιό club (ιδρύθηκε το 1856).
Στο Βέλγιο το 1888 δημιουργήθηκε το Royal Antwerp Club και στην Ολλανδία στο τέλος του 19ου αιώνα το Ροζεντελς club.

Δεν υπάρχουν σχόλια: